Preminuo veliki prijatelj mališana Minja Subota

Autor kultne dječije emisije Muzički tobogan, televizijski voditelj Minja Subota preminuo je u 82. godini života.

Minja Subota

Milan Minja Subota rođen je u Sarajevu, 8. novembra 1938. Bio je diplomirani inžinjer elektrotehnike, kompozitor, muzičar, zabavljač i fotograf. Bio je autor i voditelj dugotrajne dječije serije „Muzički tobogan“ na RTS-u (ranije TV Novi Sad) i velikog broja drugih serija.

Osnovnu školu i gimnaziju Minja je završio u Beogradu. Pohađao je nižu i srednju muzičku školu „Stanković“, a na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu stekao diplomu inženjera elektrotehnike. Što se tiče obrazovanja u oblasti fotografije posjeduje diplome: „Famous Schools International“ i francusku diplomu „Evropske kuće fotografije iz Chalon-sur-Saône“.

Kao kompozitor, napisao je mnoge kompozicije zabavne muzike i šansona, a kao vokalni solista snimio veliki broj ploča iz ove oblasti u Jugoslaviji i Rusiji.

Kompozicije su mu izvođene na mnogim festivalima. Neke poznate kompozicije su: „Homo, homini“, „Čuvar parka“, „Budi dobar prema njoj“, „Čekaj me“, „Dok te ljubim“, „U jednom danu“, „Plava muzika“ itd.

Od 1970. do 1975. godine nastupao je sa grupom One i oni sa Daliborkom Stojšić, Žarko Dančuom (Boba Stefanović 1970. g) i Lidijom Kodrič.

U kompozitorskom opusu za djecu, komponovao je na stihove najistaknutijih pjesnika pjesme, koje se danas pjevaju u predškolskim ustanovama i školama i postale su dio dječije muzičke literature, a generacije su odrastale uz njih. Između ostalih to su pjesme: „Djeca su ukras svijeta“, „Išli smo u Afriku“, „Rekao sam brezi i topoli“, „Telefonijada“, „Povrćijada“, „Kolo“, „Razbolje se lisica“, itd.

Komponovao je i ciklus pjesama „Još nam samo ale fale“ na stihove Ljubivoja Ršumovića. Autor je i voditelj serije „Muzički tobogan“ koja je emitovana osamnaest godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na našem televizijskom programu. Zahvaljujući toj seriji naši najpoznatiji kompozitori komponovali su na stihove pjesnika za djecu preko sto pedeset kompozicija, od kojih su mnoge postale dječiji evergrini.

Kao umjetnik obavljao je funkcije predsjednika Saveza estradnih umjetnika Jugoslavije i Srbije, i niz godina bio je u upravnim odborima Udruženje kompozitor Srbije i Udruženja muzičara jazza, zabavne, pop i rok muzike Srbije.

Bio je član programskog savjeta „Zmajevih dečjih igara“. Učestvovao je u radu mnogih žirija na najvećim muzičkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu. Održao je stotine dobrotvornih programa.

U Kruševcu je proglašen za počasnog građanina i dobio titulu „Viteza od Čarapanije“ za nesebično zalaganje u radu sa djecom ovoga grada.

Napisao je knjigu „Kako smo zabavljali Tita“.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content