Priča o Beethovenovoj kosi i ženama koje su ga mecenatski podržavale

  Priča o Beethovenovoj kosi i ženama koje su ga mecenatski podržavale

  Uprkos pandemiji koronavirusa Beč je tokom 2020. obilježavao 250 godina od rođenja jednog od najvećih muzičkih genija u svijetu – Ludviga van Beethovena. U istraživanjima su se pored priča o Beethovenovoj kosi, istakle i žene koje su mecenatski podržavale umjetnika. 

  Kuća Muzike – Copyright Hanna Pribitzer

  Beethoven je rođen u Bonnu, u Njemačkoj, iako se ne zna tačan datum njegovog rođenja, zabilježeno je da je kršten 17. decembra 1770. godine. Kasnije, zbog svoje selidbe u Beč i velikog doprinosa muzici, Beethoven postaje prihvaćen i priznat kao jedan od najvećih muzičara koji su ostavili traga u Beču, jednako kao i Mozart, Schubert, Haydn i Vivaldi.

  Beethovenova kosa – Til Martin

  Kada se u martu 1827. pročula vijest o smrti slavnog kompozitora njegov prijatelj Stephan von Breuning ga zadnji put posjećuje kako bi sačuvao pramen kose, koji je danas izložen u “Wien Museum”. Mnogobrojne analize Beethovenove kose su pokazale veliku koncentraciju olova u njegovom organizmu, što se navodi kao jedan od potencijalnih uzročnika smrti, ali i gubitka sluha. Pored sumnje da je trovanje nastalo putem konzumacije vina, koje se tada čuvalo u buradima obloženim olovom, postoji i teorija da se kompozitor otrovao, jer je u toku upale pluća obolio i od hidropsije. Prema podacima kojim raspolaže “Wien Museuma”, u to doba je liječenje hidropsije uključivalo i velike količine olova. Oslabjela jetra slavnog kompozitora nije mogla podnijeti olovo zbog čega je došlo do trovanja.

  Fanny von Arnstein – Wien Museum

  S druge strane, istraživanja muzikologinje Irene Suchy su pokazala da su dvije trećine svih Beethovenovih posveta bile upućene ženama. Mreža, kako finansijski tako i intelektualno, snažnih žena koje su mecenatski podržavale Beethovena značajno je doprinijela uspjehu kompozitora. Posvete su u to vrijeme važile kao zahvalnice i dokaz o saradnji. Među njima su se istakla imena: Fanny von Arnstein, Josephine Brunsvik, Anna Maria von Erdödy, Therese Malfatti i Nanette Streicher.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  BONN – NJEMAČKI GRAD KOJI SLAVI BEETHOVENA

  ČINJENICE KOJE MOŽDA NISTE ZNALI O BEETHOVENU

  NEOBIČNO PUTOVANJE ZLATNE STATUE BEETHOVENA

  U BEČKOM POGREBNOM MUZEJU IZLOŽBA POSVEĆENA BEETHOVENU

  BEČ GLAVNI GRAD MUZIKE U 2020. GODINI