Priča o duvanjskom Vikingu koji kraj Tomislavgrada gradi vikinško selo

„Dok dišem, nadam se“ životni je moto i krilatica Stipea Pleića kojeg sada već mnogi znaju kao duvanjskog Vikinga.

Stipe Flick Pleić

S Vikinzima dijeli borbenost, rad, pozitivnost i pogled na život, što potvrđuje njegov moto. Iako je rođen daleko od vikinških zemalja, u malom selu Stipanjići kod Tomislavgrada, ipak se poistovjećuje s nepobjedivim nordijskim ratnicima i trgovcima. Ljubavi prema njihovoj kulturi doprinijela je i planetarno popularna serija „Vikinzi“, nakon koje je Stipe počeo istraživati o vikinškoj kulturi i običajima. Najdraži lik u seriji mu je Lagertha, drag mu je i glavni junak Ragnar Lothbrok, a ponekad se poistovjećuje sa Flokijem.

Najdraži Stipeovi junaci iz serije u vikinškoj kući u Stipanjićima

„Ono što me posebno privuklo i zanimalo je vikinško pismo, tzv. rune, vikinški simboli i posebno način obrade drveta“, ispričao je Stipe za Furaj.ba koji se ručnim i kreativnim radom bavi od rane mladosti, a ovo po čemu je postao prepoznatljiv radi posljednje četiri godine.

Sjekira – ručni rad duvanjskog Vikinga

Njegovi kupci su uglavnom zaljubljenici u seriju Vikinzi i vikinško oružje. Stipe izrađuje sve vrste vikinškog oružja i predmete koje su Vikinzi koristili u svakodnevnoj upotrebi. Njegovi radovi zaista su unikatni, jer ih oslikava vatrom. Zapravo, rezbarenje u kombinaciji s pirografijom su mu glavna tehnika. Kupci to i primijete, pa je interes za njegove sjekire veliki. Ima svakodnevno upite iz raznih dijelova BiH, regije i svijeta.

Replike vikinških drakara

Upravo zahvaljujući tim radovima, otkriven je i duvanjski Viking. Kako nam je ispričao Stipe, sve je krenulo spontano na Sajmu privrede u Mostaru. Vidjevši njegove radove inspirirane vikinškom kulturom kao sto su sjekire, štitovi, mačevi, koplja, lukovi i sl, jedan novinar koji je radio intervju sa njim nazvao ga je hercegovački Viking. Kasnije je dobio ime duvanjski Viking, a neki ga nazivaju i samo Viking. Najdraže mu je kad ga nazivaju duvanjski Viking. Prije nego što je postao prepoznatljiv, kaže bio je i ostao jedna iskrena, pristupačna, pozitivna i jednostavna osoba. I veliki “zafrkant”.

Duvanjski Viking

U blizini Tomislavgrada, na lokaciji Stipanjići, planira izgraditi vikinško selo Kavurci. Trenutno ima izgrađenu repliku vikinške kuće u kojoj se nalazi izlozbeni prostor gdje se može vidjeti većina predmeta koje je do sada izradio, kao što su sjekire, štitovi, mačevi, koplja, lukovi, stolovi, stolice i ostali predmeti iz vikinškog života, te maketa tzv. broda drakara. U sklopu kuće nalaze se i dvije staze za bacanje sjekira gdje se posjetioci mogu okušati gađanjem u metu, a ispred kuće se nalazi i strelište sa metama za gađanje lukom i strijelom u čemu se posjetioci također mogu okušati.

Unutrašnjost vikinške kuće u Stipanjićima

Već pola godina gradi i pravi drakar…

„Za prvu fazu do porinuća trebat će mi još godinu dana. Na izradi vikinškog broda ću raditi još dugo na detaljima kao što su jarbol jedra i vesla što nije planirano u prvoj fazi. Trebat će mi dvije godine da brod zaplovi s posadom na Buškom Jezeru“, otkrio nam je Stipe.

Duvanjski Viking

Stipe je za Furaj.ba otkrio da u planu ima i izgradnju sela koje će se sastojati od trinaest bungalova u vikinškom stilu, simbolično – jer Vikinzi su vjerovali u trinaest bogova.

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content