Priča o Esmi Sultaniji: Veličanstven povratak legende u Jajce

Videospot za pjesmu Esma sultanija traje 4 minute i 21 sekundu. Za te 4 minute i 21 sekundu mali tim vrijednih ljudi je radio godinu dana. Priča je počela 30.augusta 2020. godine stihovima Poeme o Esmi sultaniji.

Zdravlje snuje onaj ko ga nema,

dunjalukom traži lijeka.

Obilazi stotine hećima

i na milost Božiju čeka.

Slična sudba nekoć snađe

sultaniju Esmu mladu.

Lijeka niko joj ne nađe,

al’ to ne slomi njenu nadu.

Hodila je Donjim krajem

nekoj Ljubi pa joj reče:

„Sve dukate svoje dajem

za mrvicu zdravlja, sreće!“

Kamen na kamen gdje se voli,

kamen na kamen gdje se mrzi,

kamen na kamen gdje se moli,

bija’ Ljubin zapis brzi.

Spoji dvoje što se vole,

ali što ih Vrbas dijeli.

Spoji braću što se mrze,

a živjet su složno htjeli.

Džamiju je sagradila

i ćuprije nove dvije,

nakon svega ozdravila

i bi sretna kao prije”

Ovo je prvonagrađena pjesma na konkursu kojeg je raspisala Asocijacija žena MIZ Jajce “Esma sultanija”, kao jedan od sadržaja četvrte po redu manifestacije “Žena, porodica i zajednica”.

Kao nastavak četvrte, a za petu po redu Manifestaciju, Asocijacija žena MIZ Jajce “Esma sultanija” organizovala je i realizovala projekat “Pjesma o Esmi sultaniji – priča o vjeri, ljubavi i nadi” u okviru kojeg je na nagrađeni tekst pjesme napisana muzika i snimljen videospot.

“Kada je raspisan javni natječaj za izbor pjesme o Esmi sultaniji, prijavio sam se kako bih dao skromni doprinos ovoj inicijativi, prije svega kao građanin Jajca, a onda i kao direktor ustanove koja se bavi kultuno-povijesnim naslijeđem. Bio sam prijatno iznenađen kada su me iz organizacijskog odbora obavijestili da je moja pjesma osvojila prvu nagradu.

Osobito sam sretan što je naša suradnja nastavljena i nakon toga i što su u cijeli projekt bile uključene osobe iz Jajca, od Hane Kunić koja je prelijepo otpjevala pjesmu, gosp. Popaje koji je napisao glazbu i aranžman, Sameda Žužića koji je obavio izvrstan posao s videospotom, te glumaca i organizatora cijeloga projekta. Mislim da je ovo lijepi primjer saradnje koja se može nastaviti i na drugim poljima i koja može biti dobar putokaz u pravcu zajedničkog djelovanja za dobrobit cijele naše zajednice”, izjavio je Anto Brtan, autor teksta “Poema o Esmu sultaniji”.

Muziku za stihove autora Ante Brtana su pisali Selma i Abdulkerim Popaja. Dok je Abdulkerim radio na aranžmanu, Selma je maestralni tekst poeme blago adaptirala uz napisane note.

“Tražeći inspiraciju za muziku notama i emocijama sam hodao jajačkim kaldrmama zanesen ljepotom stihova legende o sultaniji Esmi. Muzika koju čujete je ljubav prema gradu mojih pradjedova i ponos što smo upravo moja supruga i ja odabrani da budemo dio ovakvog projekta”, rekao je autor aranžmana i koautor muzike Abdulkerim Popaja.

 

Legendu ispisanu u nekoliko stihova pjeva mlada Jajčanka Hana Kunić koja je u nekoliko rečenica sublimirala svoje učešće i rad na projektu.

“Legenda o Esmi sultaniji historijska je priča koja mi je oduvijek bila iznimno zanimljiva, kako zbog baštine koja je iz nje iznikla, tako i zbog njenog nerješenog završetka. S obzirom na to poziv da učestvujem u ovom projektu koji kroz muziku odahnjuje priču ove misteriozne sultanije, za mene je bila velika radost i čast.

Iako se već dugi niz godina amaterski bavim pjevanjem ovaj projekat je za mene bilo posve drugačije iskustvo. Imala sam priliku po prvi put iskusiti studijsko snimanje pjesme i snimanje spota, te na taj način dati svoj doprinos muzičkom doživljaju ove legende. Smatram da smo uspjeli ponovo oživjeti historijski i tradicijski značaj priče o Esmi sutaniji, te se nadam da će se njena legenda pričati i nadalje među generacijama koje dolaze”, rekla je Hana.

Stihove legende i čarobnu muziku prati i živopisan videospot ispunjen detaljima sa lijepih i ne tako poznatih jajačkih lokacija.

“Velika mi je čast bila raditi na ovom, mogu slobodno reći, jednom od meni posebnijih projekata. Spoj emocija, historije, mladosti, profesionalizma, spoj umjetnosti i rada dali su konačan proizvod. Videospot je zahtjevao mnogo sati rada. Međutim, uz dobru ekipu na snimanju, ugodnu muziku i pjesmu, sve je bilo ljepše i rad se činio mnogo lakšim nego što zaista jest. Hvala gospodinu Anti Brtanu, koji mi je ukazao povjerenje da odradim ovaj važan zadatak ispred JU ‘Agencije Jajce’. Također, hvala Asocijaciji žena ‘Esma sultanija’ koja je bila sjajan organizator, pokretač i saradnik”, riječi su scenariste i režisera videospota Sameda Žužića.

A kako je to biti Esma sultanija barem jedan dan ispričala je Fatima Hadžić, mlada profesorica sporta koja je u video spotu oživjela sultaniju iz legende: “Prije svega,velika je čast dobiti poziv za takvu ulogu, prvobitno jer se pored izgleda gledao i karakter glumice. Karakter i put kojim osoba ide igraju veliku ulogu u životu, pa je tako i mene moj put doveo do sultanije.

Velika je čast pokušati oživjeti legendu o Esmi sultaniji snimajući 7 sati u jednom danu na nestvarno lijepim lokacijama Jajca. I zaista, lijepo je doć’ u svoju čaršiju, ko sultanija se vratiti.”

Jednogodišnji projekat je završen svečanom promocijom videospota za pjesmu Esma sultanija 11. septembra 2021.godine u ‘Domu kulture Jajce” Jajce.

“Sve što je uslijedilo nakon dodjeljivanja nagrada na prošlogodišnjem nagradnom konkursu  za pjesmu o Esmi sultaniji je jedna dugotrajna, neizvjesna, ponekad teška i naizgled bezizlazna, ali nadasve lijepa i čarobna priča koja je trajala godinu dana i mi danas na promociji čitamo njene posljednje stranice. Premijerom videospota ova legendarna priča će dobiti novu digitalnu dimenziju, i poći će online putem na ekrane i u srca onih koji je budu shvatili i zavoljeli,” izjavila je za kraj koordinatorica projekta “Pjesma o Esmi sultaniji – priča o vjeri, ljubavi i nadi” Mirela Humić.

Promocija i YouTube premijera su završene, a pjesma, spot, legenda, grad i djevojke i djevojčice u spotu tek započinju svoje putovanje u javnost. Želimo da to bude lijep i dugotrajan put.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content