Priča o kafi i šoljicama

  Priča o kafi i šoljicama

  Ponekad, ako se koncentrišemo samo na šoljicu, zaboravićemo da uživamo u samoj kafi.

  Nekoliko kolega sa studija, sada uspješni mladi ljudi, došli su u posjetu svom profesoru sa fakulteta. Ćaskali su i razmjenjivali uspomene, ali se ubrzo njihov prijatan razgovor pretvorio u salvu žalbi o stresu koji posao i sam život sa sobom nosi.

  Profesor ih je ponudio kafom i ubrzo se vratio iz kuhinje sa punom džezvom i nekoliko različitih šoljica. Neke su bile od finog porcelana, neke od jednostavne plastike, neke od stakla. Neke su bile vrlo rijetke, a neke vrlo skupe.

  Ponudio ih je da se posluže. Kada su svi studenti držali po šoljicu kafe u ruci, profesor im je rekao:

  „Kao što možete da primjetite, sve skupe i ekskluzivne šoljice su u upotrebi. Ostale su samo one jednostavne i jeftine. Izvor vaših problema i stresa je taj što je vama sasvim normalno da želite da imate samo najbolje.

  Budite uvjereni da sama šoljica ne utiče na kvalitet kafe koju pijete. U većini slučajeva je samo čini skupljom, a ponekad i sakriva ono što zaista pijemo. Ono što ste vi upravo želeli je kafa, a ne šoljica. Ipak ste svjesno posegnuli za najboljim šoljicama, a onda počeli da mjerkate šoljice onih drugih.

  Sada razmislite o sljedećem: Život je ta kafa, a karijera, novac i društveni položaj su šoljice iz kojih je pijemo.

  Vrsta šoljice koju imamo niti definiše niti utiče na kvalitet života koji živimo.

  U životu je bitna kafa, a ne šoljice. Uživajte u svojoj kafi!“