Prokoško jezero, odmor za tijelo i dušu!

BiH Bucket List Challenge

Izazov #39 Opusti se uz idilično Prokoško jezero

Visoko na planini Vranici, poznatoj rudnoj bosanskohercegovačkoj planini, udaljeno 22 kilometra od Fojnice, smjestilo se Prokoško jezero.

Video: Dron.ba

S nadmorskom visinom od 1635 metara, dužinom od 426 metara, širinom 191,3 metra, maksimalnom dubinom od 13 metara, već dugi niz godina zbog svog idiličnog položaja i obilježja slovi za važnu turističku destinaciju.

Ledenjačkog postanka, formirano kroz različite faze – od pleistocena do danas, Prokoško jezero, kojeg neki nazivaju također Gorskim okom, i okolina su 1982. proglašeni regionalnim parkom prirode, te su postali zona stroge zaštite. U 2005. godini područje je proglašeno spomenikom prirode.

Prokoško jezero okruženo je drvenim pastirskim kolibama, takozvanim katunima, pravljenim od drveta i trupaca. One su također pokrivene drvetom. Iznad se pruža najviši vrh Vranice – Nadkrstac, koji doseže 2112 metara nadmorske visine.

Jezero se puni vodom iz lednika, podjezerskih i okolnih izvora lociranih u podnožju Debelog brda, topljenjem snijega s okolnih padina i atmosferskim talozima.

U njemu živi endemična vrsta triton, prirodna rijetkost iz reda repatih vodozemaca na listi zaštićenih vrsta od 1954. godine. Pronašao ga je 1891. godine Othmar Reiser, ornitolog Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

Lijepo je pronaći mjesto gdje je dovoljno samo doći da biste se odmorili. Upravo takvo je Prokoško jezero.

KAKO STIĆI

Od Fojnice se do Prokoškog jezera kreće uzvodno asfaltnim putem do Tocila, potom slijedi makadamski put uz rječicu Jezernicu, Vlaške ravni i Hrid. Osim jednodnevnih izleta, Prokoško jezero nudi mogućnost i dužeg ostajanja. Prenoćišta su ponuđena u katunima od kojih su neki pretvoreni u prodavnice i restorane s ponudom domaće hrane.

Fotografije: Dženita Pašić

 

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #39 – Opusti se uz idilično Prokoško jezero

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste posjetili Prokoško jezero.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

10 RAZLOGA ZAŠTO TREBA DOĆI U FOJNICU

LOKALCI PREPORUČUJU: ŠTA VIDJETI U FOJNICI

FRANJEVAČKI SAMOSTAN U FOJNICI 

SLAPOVI KOZICE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content