PROLJEĆE U TRAVNIKU

Zapjenušane vode Hendeka ispod Starog grada znak su otapanja snjegova na Vlašiću i prvi vijesnik proljeća u Travniku. Uskoro će se obronci Vilenice i Vlašića zabijeliti beharom i počet će možda i najljepše doba godine za upoznavanje s Travnikom i njegovom okolinom

A šta obići i vidjeti?

Grad Nobelovca, 77 vezira, grad ćire – i uskotračnog i Ćire, trenera svih trenera, grad poznatih glumaca, pisaca, sportista i pjevača. Grad i okolina poznata po skijanju i delikatesu sa Vlašića – ovčijem siru, koji je koliko travnički toliko i vlašićki, ubran sa mirisnih ljekovitih livada i proplanaka jedne od najvećih planina Bosne i Hercegovine, prozvana Planina koja ima dušu.

Grad sa jednim od najljepših ulaza sa istočne strane, gdje dominira tvrđava Stari grad iz Bosanskog kraljevstva, uz krivudavu zlatonosnu rijeku Lašvu i mnogo potoka i vrela. Grad koji svoju kapiju otvara mudrom Elči Ibrahim-pašinom medresom i šumećom Plavom vodom. Tu počinje i završava sa Lutvinom kahvom jedno od najvećih djela Nobelovca, Travnička Hronika.

Jedinstven grad sa dvije sahat kule u Gornjoj i Donjoj čaršiji. Na njenoj nevidljivoj granici je jedna od najljepših kuća, Stara dama – Hafizadića kuća. U Donjem dijelu grada, sa svojim čursijama i bezistanom, vijekovima stoji Sulejmanija džamija, u narodu poznata kao Šarena. U neposrednoj blizini je i Žitarnica, gdje miris Travničkih ćevapa i najsitijeg gurmana zavara makar malom porcijom sa lukom ili kajmakom u čurekotom prošaranoj pitici.

Samo na stotinjak metara je Rodna kuća našeg Nobelovca – Ive Andrića, pa na isto toliko Rokfelerov i Brandisov Zavičajni muzej. Na nešto malo većoj udaljenosti, smjestila se Isusovačka gimnazija, druga po starini u Bosni, i poznata Pravoslavna crkva Uspenja presvete Bogorodice.

U Gornjem dijelu grada su Vezirska turbeta dobrih i loših vezira po Travnik i Bosnu, dominantna crkva sv. Ivana Krstitelja, poznata Hadži-Alibegova džamija sa svojim sunčanim satom i prostor odakle se upravljalo Bosnom – Konak.

Dobro došli u srce Bosne, dobro došli u Travnik.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content