Prošetajte kroz 60 godina dugu historiju festivala MESS!

Prošlo je 60 godina od kratkog teksta objavljenog 24. marta 1960. godine u sarajevskom dnevnom listu Oslobođenje pod naslovom “Počeo Prvi festival malih scena“. Te večeri započelo je dugo putovanje festivala MESS kroz vrijeme.

Na tom putovanju, Festival MESS se suočavao sa različitim situacijama, transformacijama, izazovima, napadima, kritikama i pohvalama. Iz dana u dan, iz godine u godinu, nastajala je priča koju organizatori MESS-a žele ispričati kroz dokumentarnu izložbu.

Ova dokumentarna izložba sastoji se od postera i dokumenata svih izdanja festivala (od 1960. do 2020), postera, programa Modul Memorije te postera produkcija, a na izložbi će se naći i knjige koje su izdate u okviru MESS biblioteke.

Otvaranje dokumentarne izložbe “60 godina festivala MESS“ bit će upriličeno u četvrtak, 1. oktobra u 19 sati u galeriji Collegium artisticum. Prisutnima će se obratiti: Nihad Kreševljaković, direktor Internacionalnog teatarskog festivala MESS, te Ira Isović i Hana Bajrović, članice autorskog tima.

Zajedno sa njima, prošetajte kroz 60 godina dugu historiju festivala i pročitajte intervju za Furaj.ba s direktorom festivala povodom ovog jubileja!


Nihad Kreševljaković: Mi živimo s tom našom nostalgijom za budućnošću | Furaj.ba

Jedan od najstarijih teatarskih festivala istočne i jugoistočne Evrope – MESS, neprocjenjiv dio bosanskohercegovačkog kulturnog identiteta i festival uz kojeg su odrastale brojne generacije, ove godine obilježava veliki jubilej – 60 godina postojanja. Tim povodom razgovarali smo sa direktorom ovog Internacionalnog teatarskog festivala Nihadom Kreševljakovićem.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content