Protok vremena

Sestre, različite i posebne. Veza između njih često je neshvatljiva mnogima,  pa i ona komunikacija koju samo one razumiju čini ih posebnim. Fotograf Nicholas Nixon davne 1975. godine uočio je fotografiju svoje supruge sa njenim sestrama. Njihovi izrazi, crte lica i ekspresija bilo je ono što mu je privuklo najviše pažnje pa je odlučio da svake godine pravi fotografije sestara.

1975. i 2010.

Sestre Brown su se slikale svakih 365 dana i to sve do 2010. Da bio ovaj projekat imao još jači utisak, sestre Heather, Mimi, BeBe, i Laurie se na slikama nalaze uvijek u istom rasporedu, pa je time i upoređivanje lakše. Serija fotografija protegla se na 36 godina.

 

1980.

Najmlađa od sestara, Mimi, imala je samo 15 godina na prvoj fotki, a najstarija – BeBe – na posljednjoj je imala 61. U vrijeme kada je Nikson počeo ovaj projekat – sestre Brown imale su između 15 i 25 godina.

1990.

Ovaj “protok-vremena” na fotografiji za svega nekoliko godina prevazilazi sličnu ideju petorice prijatelja, koji su praktično isto uradili tokom 30 godina, a počeli su 1982.

2000.

Pripremila Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content