Prva aviokompanija koja uvodi digitalne pasoše

Nacionalna aviokompanija države Katar Qatar Airways planira postati prva bliskoistočna kompanija koja će u svom radu isprobati mobilnu aplikaciju Travel Pass ‘Digital Passport’ iza koje stoji Međunarodna udruga za zračni prijevoz (IATA).

Aplikacija bi se na letovima najmoćnije svjetske aviokompanije trebala početi upotrebljavati od marta 2021. godine i to na ruti od Dohe do Istanbula, ali u fazi testiranja.

Zahvaljujući aplikaciji putnicima će biti omogućeno da primaju rezultate testiranja na covid, te da tako dokažu da mogu letjeti, čak i prije dolaska na aerodrom. Aplikacija će sadržavati i ažurirane informacije o zdravstvenim propisima na destinacijama na koje putnici lete.

“Nadamo da ćemo investiranjem u ovu tehnologiju moći u još većoj mjeri ohrabriti putnike širom svijeta da imaju veće povjerenje u sigurnost zračnog prijevoza te da počnu raditi planove za putovanje u narednim mjesecima”, poručio je Alexandre de Juniac, generalni direktor IATA-e, prenosi Daily Travel News.

Qatar Airways trenutno nudi oko 800 letova sedmično na više od 120 destinacija širom svijeta. Do kraja marta broj destinacija bi se trebao povećati na 130.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content