Prva bošnjačka gimnazija – Cambridge međunarodna škola

Nastala je 1995. godine, u ratu, i nakon više od dvadeset godina postojanja, može se reći da se Prva bošnjačka gimnazija poziconirala u sam vrh, među škole koje su prepoznatljive po kvaliteti odgojno-obrazovnog rada.

Stalno unaprjeđivanje rada, inovirane nastavne forme i sadržaji te mnoštvo vannastavnih aktivnosti razlozi su zašto iz godine u godinu sve veći broj učenika poslije završene osnovne škole želi da pohađa Prvu bošnjačku gimnaziju.

Natječite se u dobru

Gimnazija je opremljena multimedijalnim kabinetima, labaratorijima za fiziku, hemiju i biologiju, ima veoma lijepu fiskulturnu salu, školski restoran gdje se svakodnevno priprema svjež topli obrok, stomatološku ambulantu, malo dvorište, ugodnu biblioteku i mesdžid. Uz sve to je dotjerana i u estetskom smislu kako bi se potaknuli mladi ljudi da vide lijepo, da se lijepo ponašaju i da dobro čine, te i moto ove škole glasi „Natječite se u dobru“.

Učenicima je obezbijeđen i veliki izbor klubova, obavezni izleti i putovanja u BiH,  kao i redovne posjete pozorišnim i kino predstavama i muzejima.

Prva bošnjačka gimnazija radi po nastavnom planu i programu namijenjenom za državljane Bosne i Hercegovine, ali i za strane državljane koji govore engleski jezik.

Cambridge međunarodna škola

Na međunarodnom nivou škola je zavrijedila status Cambridge međunarodne škole, te je  postala dio mreže od više od 10.000 škola u više od 160 zemalja svijeta, koje rade po CIE programima (ISO 9001:2008). CIE je najveća svjetska riznica međunarodnih programa i visoko cijenjenih certifikata i diploma za učenike od 5 do 19 godina. Preciznije, škola nudi dva Cambridge programa: Cambridge Secondary 2 ili IGCSE program (14-16 godina) i Cambridge Advanced (16-19 godina). Eksterni ispiti se organizuju u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji, a ocjenjuju u Velikoj Britaniji.

Učenici i profesori uspješno odmjeravaju svoje snage na svjetskom tržištu znanja i postižu zapažene rezultate zbog čega su mnogi učenici ove škole postali studenti vodećih svjetskih univerziteta.

 Curriculum A, B i C

U Curriculumu A primjenjuje se nastavni program za gimnazije u Kantonu Sarajevo.

U Curriculumu B primjenjuje se kombinacija međunarodnog programa i programa za gimnazije u Kantonu Sarajevo. Nastava se odvija bilingvalno – na engleskom jeziku izvode se predmeti iz Cambridge programa (CIE), a na bosanskom jeziku, u smanjenom obimu, se izvode svi ostali predmeti koji nisu obuhvaćeni Cambridge programom. Program je namijenjen učenicima koji, osim bosanskog / srpskog / hrvatskog, koriste i engleski jezik.

Curriculumu C – Cambridge nastavni plan i program namjenjen je djeci stranih državljana koji žive i rade u Bosni i Hercegovini i služe se engleskim jezikom.ADRESA:

Prva bošnjačka gimnazija

Adresa: Petrakijina 22, 71000 Sarajevo

Web: www.bosnjackagim.edu.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content