Prvi festival sevdalinke na Žutoj tabiji u Sarajevu

U organizaciji U.G. ZUP Baščaršija uz podršku Turističke zajednice Kantona Sarajevo na Žutoj tabiji u Sarajevu od 11. do 18. augusta bit će održan prvi festival sevdalinke “Sarajevo Sevdah Soiree” na kojem će nastupiti vrhunski interpretarori sevdaha – Divanhana, Mostar Sevdah Reunion, Mustafa Šantić, Armin Muzaferija, Jusuf Brkić i Zanin Berbić.

 

“U cilju što bolje turističke ponude turistima i građanima ovoga ljeta podržavamo brojne projekte čija je realizacija predviđena za otvoreni prostor i zanimljive turističke atrakcije, kao što će biti i festival “Sarajevo Sevdah Soiree”. Izvedbe sevdalinke na Žutoj tabiji, kao spoj tradicionalnog zvuka sa jedinstvenim ambijentom, posebno u predvečerje, sigurno je pun pogodak za uživanje i kreiranje nezaboravnih trenutaka svima koji ovdje dođu. Pozivamo građane i turiste da uz zvuke sevdaha uživaju u prelijepom zalasku sunca i pogledu na Sarajevo, i tako osjete istinski bosanskohercegovački merak”, poručio je Haris Fazlagić, predsjednik Turističke zajednice KS.

Festival će otvoriti bend Divanhana poznat po izvedbama sevdalinke u novim aranžmanima nastalim uz utjecaj jazza, te pop i klasične muzike. Nakon Divanhane publika će moći poslušati koncert Mustafe Šantića, odnosno “Sevdi Mustafa benda” koji svojim radom nastoji sačuvati sevdalinku od zaborava. Tradicionalnu bosanskohercegovačku ljubavnu pjesmu izvodit će i sazlija Jusuf Brkić te Zanin Berbić. Dio programa je i nastup Armina Muzaferije, dok će “Sarajevo Sevdah Soiree” zatvoriti pioniri sevdaha 21. stoljeća, Mostar Sevdah Reuinion.

Karte se mogu kupiti od ponedjeljka, 24.07.2023.godine na dva prodajna mjesta: na Žutoj tabiji i manifestaciji Ljeto na Vilsu na Vilsonovom šetalištu, te putem online platforme kupikartu.ba.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content