Prvi modni forum u BiH okupio brojne modne entuzijaste

Modna industrija danas ima ogroman uticaj na svijet u kojem živimo. Budući da je jedna od najvećih industrija, nije iznenađenje da 1 od 6 osoba danas radi u nekom dijelu svjetske modne industrije.

Foto: Vladan Gavrić

Kakvo je stanje, koji su potencijali, izazovi, ali i mogućnosti u Bosni i Hercegovini, pokušali su da odgovore organizatori i učesnici prvog modnog foruma u BiH, koji je održan u Klubu 1, u Sarajevu.

Forum Rewriting fashion: We can create change, together! okupio je na jednom mjestu modne dizajnere i dizajnerke, urednice lifestyle magazina, fotografe i fotografkinje, te modne entuzijaste koji su razmijenili ideje i iskustva, te ponudili rješenja za uvođenje promjena na modnoj sceni u BiH.

Foto: Vladan Gavrić

Forum je sve prisutne poveo na put nastanka modnih kolekcija – od ideje i skice, realizacije i plasmana, pa sve do tržišta Bosne i Hercegovine. Publika je imala priliku da čuje, kroz razgovore sa panelistima i panelistkinjama s kakvim se izazovima i problemima susreću ljudi koji rade u modnoj industriji, u zemlji u kojoj je modna industrija na margini društva.

Forum je otvorila Emina Gavrić, izvršna urednica FBL magazina kratkim predavanjem ”Globalni trendovi u modnoj industriji”, te je govorila o održivoj modi i proizvodnji, rastu vintage i second hand tržišta, te o etičnosti, inkluziji i socijalnim angažmanima brendova.

Nakon toga je uslijedio prvi panel. Moderatorica Gasha Miladinović je sa svojim panelistima i panelistkinjama Milanom SenićemMarkom FeheromBelmom Tvico-StambolNatašom ErićTeom ZubovićNeirom SinanbašićJasnom Hadžimehmevodić-Bekrić i Amnom Kunovac-Zekić govorila o temi “Šta znači biti modni dizajner/dizajnerka u Bosni i Hercegovini?“ Među najvećim problemima u bh. modnoj industriji su prije svega loš sistem obrazovanja, nedostatak sirovina, ali i određenog kadra, te ograničeno tržište. U toku panela bh. dizajnerica Hatidža Nuhić je poslala video poruku u kojoj nas je odvela na set snimanja i pričala nam je o kostimografiji.

Foto: Vladan Gavrić

Nakon toga uslijedio je panel “Moć iza lense” sa fotografima i fotografkinjama na kojem su učestvovali Almin ZrnoVanja LisacAleksandar ArsenovićNikola BlagojevićAida Redžepagić i Midhat Poturović. Istaknuti su problemi s kojima se susreću fotografi danas, razgovaralo se o autorskim pravima, te o novom udruženju fotografa “BH fotografi” na čijem čelu se nalazi Midhat Poturović, a koje bi trebalo u budućnosti da zaštiti sve fotografe u našoj zemlji.

“Ko se boji Anne Wintour, još?” bila je četvrta tema foruma. Moderatorica je bila Amra Zvizdić, a panelistkinje urednice lifestyle magazina: Amela KeserovićDijana ĆavarJelena JoksimovićMersiha DrinjakovićMea Zubac MusaDijana TepšićMaja Čengić i Elma Zećo. U toku diskusije video pozivom iz njujorškog Central Parka, javila se bh. dizajnerka Selma Berisalić Starfinger, koja dala osvrt zašto i nije tako loše biti modni dizajner u BiH.

Foto: Vladan Gavrić

Sam kraj foruma završen je panelom “Svijet provučen kroz filtere društvenih mreža”, kojim je moderirao Jaan Amir Alić, a gosti su bili Baris ŠabićErna Saljević i Hazim Hadžić, koji se javio video pozivom. Razgovaralo se o moći lajkova i brojeva društvenih mreža, kao i saradnji sa brendovima.

Foto: Vladan Gavrić

Na forumu je predstavljena i odjevna kombinacija koju su kreirali AVON i Belma Tvico, inspirisani novim AVON parfemom Rare Flowers Night Orchid EdP, a koja će putem FBL magazina biti poklonjena jednoj maturantici. U okviru Foruma održan je i izložbeni showroom, na kojem su svoje radove predstavili Ziggy T Shirts , Articolisan, Colorscape, Emotiv, Random Concept Store, Mmm by Selma Mahmutovic, Eye Contact, Rukom, Fasada, Ni.nakit by Nina Mučibabić, Jacony i Martad nakit.

Foto: Vladan Gavrić

Održavanje prvog modnog foruma Rewriting fashion: We can create change, together! podržali su LG, Hendrick’s gin, Avon, Zlatarna Celje i Agencija Bejtovic Communications kao i mediji Oslobođenje, Ljepota i zdravlje, Azra magazin, Gracija, Konačno petak, LadiesIn, ultra.ba, trafika.ba, bonjour.ba, bibermint, zenski.ba, furaj.ba i life.ba.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content