Prvi put u 800 godina osvjetlit će nas Božićna zvijezda

Prvi put u 800 godina “Božićna zvijezda” osvijetlit će nebo zahvaljujući Jupiteru i Saturnu.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Naime, dva najveća planeta Sunčevog sistema, gledano sa Zemlje će se “približiti” 21. decembra toliko blizu da će izgledati poput “dvostrukog planeta”, spoja koji će na Zemlji izgledati kao jedna jarka svjetlosna točka – što astronomi vjeruju da će izgledati spektakularno. Zovu ga još i “Christmas kiss” – “božićni poljubac”.

Zadnji put ovakva je konjukcija zabilježena 1226. godine, 4. marta. Usporedbe radi, to je bilo vrijeme kada je mongolski car Džingis-kan osvajao velike dijelove Azije, a Evropa je još uvijek bila generacijama daleko od renesanse.

Ovakvo približavanje Jupitera i Saturna, može se primijetiti prilično je rijetko. Sljedeća takva konjukcija, predviđaju astronomi, bit će 2080. godine. Konjukcija zvijezda moguće je i objašnjenje “Božićne” ili “Betlehemske zvijezde”. Naime, prema Evanđelju po Mateju zvijezda je Sveta tri kralja dovela u Betlehem gdje se rodio Isus. Neki naučnici vjeruju da je ta pojava mogla biti rijetka trostruka konjunkcija Jupitera, Saturna i Venere.

Stručnjaci kažu kako će se ovaj rijedak događaj moći pratiti na vedrom nebu oko sat vremena nakon zalaska sunca 21. decembra, zimskog solsticija. Tako bliska pojava na nebu neće se ponoviti sve do 15. marta 2080. godine.

Kako posmatrati ovaj fenomen?

Sudeći prema izjavama stručnjaka, fenomen će se vidjeti s bilo kojeg mjesta na planeti, no najbolje s tačaka oko ekvadora. Naravno, ne možemo otići tamo samo zbog ovog fenomena, pa će biti dovoljno da potražite mjesto odakle se nebo čisto vidi. I uživajte!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content