Pustinja Atacama u Čileu i gradić San Pedro de Atacama

Ako želite probati nešto novo, udaljiti se iz gradske gužve, vještačkog osvjetljenja šoping centara, i uobičajenog pretprazničnog užurbanog tempa života, možda je ova neobična i veoma udaljena destinacija pravo rješenje za Vas

Predstavljamo Vam pustinju Atacama u Čileu, najsuše mjesto na svijetu. Ova neobična pustinja, koja se prostire duž obale Čilea, smještena je na velikoj nadmorskoj visini, i za razliku od drugih pustinja, zapravo je prilično hladna, sa dnevnom temperaturom koja ne prelazi 25°C, ali se i ne spušta ispod 0°C. Između ostalog, zanimljiva je odlika ove pustinje i ta, što u nekim njenim krajevima kiša nije pala najmanje 400 godina. U normalnijim uslovima, na cijelu regiju padne manje od 12 mm kiše godišnje.

 
U gradiću San Pedro de Atacama možete pronaći udoban smještaj, a potom se možete zaputiti u razgledanje nacionalnog parka Los Flamencos, gdje Vas raznovrsnost različitih pejzaža sigurno neće razočarati. Od kratera vulkana, polja gejzira, termalnih izvora, ruševina nekadašnjih nastambi, fascinantnih vrsta ptica, ovo područje nudi niz raznolikosti, a ukoliko se odlučite da ga posjetite, to putovanje sasvim ćete sigurno pamtiti do kraja života. Svakako moramo pomenuti pješčane dine sa kojih možete uživati u pogledu na prekrasnu mjesečevu dolinu (Valle de la Luna), čiji pejzaži, vajani stoljećima iz kamena i pijeska, djelovanjem vjetra i vode  neodoljivo podsjećaju na površinu mjeseca. Neobične kamene formacije i suha slana jezera, prizor su koji sasvim sigurno ostaje u sjećanju.

Jedna od neobičnih atrakcija koju svakako vrijedi pomenuti je zvjezdano nebo, a upravo je gradić San Pedro de Atacama jedinstven u svijetu zbog nevjerovatnih prizora zvjezdanog neba tokom noći. Mogućnosti za smještaj i organizirane obilaske mnogobrojnih atrakcija zaista su raznovrsne, te svakako sugerišemo da ovu destinaciju zabilježite u svoju listu želja.

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content