Put do bolje budućnosti: pokretanje programa „BiH SuTra“ za ubrzanje održive i pravedne tranzicije u BiH

Danas su Štokholmski institut za okoliš (SEI),  Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine (MVTEO),  Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida) i četiri lokalne uprave u BiH (Banovići, Breza, Ugljevik i Živinice) svečanim potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju (MoR) napravili značajan iskorak na putu do održive i zelenije budućnosti za Bosnu i Hercegovinu.

Ovaj značajni događaj, kojim je obilježen početak programa “Održiva tranzicija Bosne i Hercegovine (BiH SuTra)”, upriličen je u okviru Sarajevske energetske i klimatske sedmice.

“Švedska će ustrajati u naporima da Bosni i Hercegovini  pruži podršku u oblasti razvoja i klime. Pokretanje programa „Održiva tranzicija Bosne i Hercegovine (BiH SuTra)“ jasno ukazuje na težište naših napora: podsticanje efikasnih i efektivnih politika okoliša i održive tranzicije, posebno u područjima bogatim ugljem. U partnerstvu sa Štokholmskim institutom za okoliš, predano radimo na osiguranju čistije, zelenije budućnosti. Zajedno možemo stvoriti uslove za održivu transformaciju”, kazala je gđa. Birgitta Jansson, zamjenica šefice razvojne saradnje, Ambasada Švedske u Sarajevu.

„BiH SuTra“ podstiče lokalni pristup od dna prema vrhu u izradi planova tranzicije i provođenju sveobuhvatnih politika tranzicije u rudarskim područjima širom Bosne i Hercegovine. Opšti cilj je pružanje podrške BiH u procesu dekarbonizacije i izgradnji ekološki održive budućnosti, te usklađivanje ovih procesa sa drugim razvojnim prioritetima. „BiH SuTra“ će osposobiti zainteresovane strane da utvrđuju i provode strategije za smanjenje emisija, jačaju inovativne tehnologije i pristupe, kao i da izrađuju ambiciozne, ali ostvarive politike.

Banovići, Breza, Ugljevik i Živinice, četiri jedinice lokalne samouprave su pilot područja za ovaj program, s ukupnim brojem stanovnika od oko 105.000. Ove jedinice će služiti kao inspiracija i model za druga rudarska područja u BiH.

“Strateško opredjeljenje institucija u Bosni i Hercegovini je pristup održive i pravedne tranzicije koji će se oslanjati na načela ravnopravnosti i jednakosti. Smatramo da je tranzicija istovremeno izazov i mogućnost, kao i da BiH u ovom procesu može mnogo naučiti od Švedske”, rekao je g. Admir Softić, pomoćnik ministra, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

 

Pojedine etape predviđene u programu „BiH SuTra“ obuhvataju usvajanje planova tranzicije do septembra 2024. godine, nakon čega će uslijediti utvrđivanje konkretnih mjera i aktivnosti na osnovu ovih planova. Program će zatim ponuditi podršku realizaciji ovih mjera u narednih godinu i pol dana.

Program koji finansira Švedska i provodi globalno poznata ‘think thank’ organizacija, Štokholmski institut za okoliš (SEI), nastavak je prethodne uspješne saradnje. SEI je, uz podršku Ambasade Švedske u BiH, u prethodnom periodu odigrao ključnu ulogu u izradi prve krovne Strategije i akcionog plana okoliša/životne sredine Bosne i Hercegovine (BiH ESAP 2030+). Nakon tri godine marljivog rada, trenutno je u toku proces usvajanja Strategije okoliša/životne sredine.

“Potrebno je da se svi uključe, a moramo ubrzati tempo kako bismo ispunili ciljeve održivog razvoja i osigurali uspješnu energetsku tranziciju, a BiH SuTra je jedinstvena prilika da osiguramo poduzimanje odvažnih koraka u Bosni i Hercegovini”, kazao je Robert Watt, direktor za angažman u SEI-u.

Program „BiH SuTra“ predstavlja značajan korak u opredjeljenju države za održivu i ekološki osviještenu budućnost, koji je omogućen putem partnerstva između MVTEO-a, Švedske, SEI-a i lokalnih zajednica. Program će doprinijeti dugoročnom prosperitetu i zdravom okolišu u Bosni i Hercegovini.

O programu „Održiva tranzicija Bosne i Hercegovine (BiH SuTra)“

Program “Održiva tranzicija Bosne i Hercegovine (BiH SuTra)” usmjeren je na usvajanje pristupa od dna prema vrhu u izradi planova tranzicije i provođenju sveobuhvatnih politika tranzicije u lokalnim upravama u rudarskim područjima BiH, uključujući pravednu tranziciju, dekarbonizaciju i cirkularnu ekonomiju. Trajanje programa: 2023-2025.

Za više informacija, posjetite stranicu https://bihsutra.ba/.

BiH SuTra provodi Štokholmski institut za okoliš, međunarodna neprofitna organizacija za naučno-istraživački rad i izradu politika koja se bavi problemima okoliša i razvoja.

Više informacija na: https://www.sei.org/.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content