Putevima Eurovizije – od grupe ABBA do Justina Timberlakea

Najveće evropsko muzičko takmičenje Eurovizija, koje se održava više od 60 godina, mnogo je oblikovalo muzičku scenu u Evropi. Mnogi umjetnici nakon što su se takmičili postali su planetarne zvijezde, a pjesme izvedene na Eurosongu pjevušili su stanovnici cijele Evrope. U revijalnom dijelu programa, prošle je godine nastupio i Justin Timberlake i na taj način projekat Eurovizije dobio je planetarni karakter.

Piše: Abela Purivatra

 

Nikada zaboravljena grupa ABBA

Mnogo važnih događaja u svijetu se dogodilo 15. marta. Beograd je dobio prvu “telefonsku štaciju”, u Finskoj su u parlament prvi put izabrane žene. Na taj datum počeli su ratovi, rodili su se i umrli mnogi istaknuti svjetski umjetnici. Tog dana egipatski sultan uzeo je titulu kralja, a 15. marta 2010. godine grupa ABBA primljena je u Rock and Roll Kuću slavnih.

Grupa ABBA nastala je oko 1972. godine, a njihova duga i izvanredna karijera počela je nakon što su prije 40 godina pobijedili na Eurosongu s hitom “Waterloo”. Do danas, ostali su najuspješnija grupa koja je nastupila na Eurosongu.  Uspjeh koji su doživjeli nije došao niotkuda, tvrdili su kasnije mnogi svjetski muzički kritičari, a ABBA je, pjesmama  koje su uslijedile nakon Eurovizije, dokazala da nije “čudo jednog hita”. Mnogi kritičari kažu da je ABBA odredila tok Eurosonga, a da je od tada nekako i takmičenje nametalo muzičke pravce Evropi.

Do 1973. godine sve zemlje koje su se takmičile na Euroviziji bile su obavezne da u svoje nastupe uključe elemente nacionalne kulture. Bilo je obavezno i da predstavnici svih zemalja pjevaju na svom jeziku. Danas većina predstavnika pjeva na Engleskom jeziku, a najviše otpjevanih pjesama bilo je u pop stilu.

https://www.youtube.com/watch?v=xTPVYktRl-I 

Pjesme za cijeli svijet

Bez obzira na ime takmičenja, Eurovizija nikada nije bila isključivo evropsko takmičenje. Tokom godina, često su nastupali Izrael te Maroko.  Od 1956. godine na Eurosongu je barem jednom nastupila 51 zemlja.

https://www.youtube.com/watch?v=EAgPJE6-8iU 

Planetarno popularni pjevač Justin Timberlake, prošle je godine izazvao oduševljenje publike nastupivši na takmičenju koje se održalo u Švedskoj. “Vaši ljudi su pozvali moje ljude i rekli da moram da nastupim na Euroviziji” – prokomentarisao je tada kratko Timberlake. Velika pop zvijezda Justin Timberlake dobio je veliki aplauz i ovacije nakon što je izveo dva hita – “Rock Your Body” i “Can’t Stop The Feeling!”.

Tokom godina, Eurovizija je proizvela mnoge muzičke zvijezde i brojne hitove ali mnogi će se složiti da je ABBA vjerovatno najveći eurovizijski projekat ikada. Deset godina nakon što su se okupili, poslijednji su put nastupili zajedno. 1982. godinu neki će pamtiti po dužničkoj krizi koja je zadesila Meksiko, neki po činjenici da je Mima Jaušovec osvojila teniski turnir u Kaliforniji. Neki pamte da je 1982. na Euroviziji pobijedila njemačka pjevačica Nicole, a mnogi tu godinu pamte po poslijednjem nastupu kultnog, slobodno možemo reći eurovizijskog, benda ABBA.

 

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content