Putno zdravstveno osiguranje osoba starijih od 60 godina

Putovanje uvijek vežemo za odmor, spokoj i bezbrižnost, no treba uzeti u obzir da se mogu desiti i nepredvidive situacije koje bi mogle pokvariti to dugo planirano uživanje. I takve situacije su mnogo bezbolnije ako ste pred put ugovorili putno zdravstveno osiguranje, jer se njime osiguravate od nepredvidivih troškova i neugodnosti koje bi vas mogle zadesile.

Foto: pixabay – pasja1000

putovanja starijih ljudi

Kod osoba treće životne dobi, plan putovanja se može pokvariti i prije samog polaska, odnosno pri traženju odgovarajućeg putnog zdravstvenog osiguranja. Potraga za odgovarajućim osiguranjem može biti naporna, a prije nego krenete panično obilaziti osiguravajuće kuće, važno je znati da ćete, u zavisnosti od vaših godina, platiti određeni doplatak na policu putnog zdravstvenog osiguranja zbog većeg faktora rizika od bolesti ili smrti, ali morate biti spremni i na to da se u određenim osiguravajućim kućama, upravo zbog vaših godina, nećete moći osigurati.

Ako se odlučite za Sarajevo osiguranje, trebate znati da je dobna granica za putničko zdravstveno osiguranje 70 godina, a dobra informacija je ta da je u pripremi i osiguranje za osobe starosti do 80 godina. Cijena police putničkog zdravstvenog osiguranja za osobe starije od 60 godina je uvećana za 100% u odnosu na osobe do 60 godina, zbog većeg faktora rizika od bolesti, nezgoda i slično.

Triglav putničko zdravstveno osiguranje sa asistencijom predstavlja sveobuhvatnu zaštitu u slučaju bolesti ili nesreće u inostranstvu, a njime mogu biti obuhvaćene samo osobe koje nisu starije od 75 godina. Osobe starosti od 65 do 75 godina plaćaju doplatak 100% u odnosu na osobe do 65 godina. Osobe treće životne dobi mogu se osigurati i kroz grupna i porodična osiguranja, uz plaćanje doplatka kao i kod individualnog osiguranja.

Starosna granica za ugovaranje GRAWE police putnog zdravstvenog osiguranja je do 75 godine života. GRAWE osiguranje, ne zahtijeva dodatne doplatke pri zaključivanju navedene police osiguranja za starije osobe (do 75 godina). Moguće je zaključiti individualno, porodično i grupno osiguranje. Prednost porodičnog osiguranja koje, primjera radi, zaključe bake/nane ili dede, je da na polici porodičnog osiguranja mogu biti uključena i njihova maloljetna unučad ako putuju zajedno.

Ukoliko vaš izbor bude Wiener osiguranje, važno je znati da putničko zdravstveno osiguranje VIG mogu da zaključe osobe do 85 godina života. U slučaju osoba od 65 godina i više, obavezan je određeni doplatak na premiju u zavisnosti od starosti, a dok se osobe od 75 do 85 godina mogu osigurati samo u slučaju kada putuju grupno.

Dobna granica za Uniqa putničko zdravstveno osiguranje je 70 godina, dok za osobe starije od 70 godina ova osiguravajuća kuća ne nudi individualno, ni porodično, kao ni grupno putničko zdravstveno osiguranje. Cijena police putničkog zdravstvenog osiguranja za osobe starije od 60 godina je uvećana za 100% u odnosu na osobe do 60 godina.

Tu su, naravno, i druge osiguravajuće kuće o čijim uslugama vezanim za putničko zdravstveno osiguranje biste se trebali informisati pred putovanje i izabrati najbolje za sebe.

Autor: Samila Ivković, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content