Putovanja željeznicom u ovoj evropskoj zemlji od septembra su besplatna

Cijene javnog prijevoza za usluge u državnom vlasništvu širom Španije već su prepolovljene kao odgovor na brzo rastuće stope energije i inflaciju,a sada je vlada najavila dodatne popuste od 100 posto na željeznički saobraćaj.

 

Foto: Pixabay – katerina198

Od septembra, putnici će moći putovati raznim vozovima kojima upravlja javna željeznička mreža Renfe bez ikakvih troškova.

Španski premijer Pedro Sanchez najavio je da će karte za više putovanja za vozove kojima upravljaju javni servisi mreže Cercanías, Rodalies i Media Distance (ekvivalentno lokalnim i srednjim putovanjima) biti besplatne od 1. septembra do kraja godine.

Ova mjera isključuje karte za jedno putovanje ili putovanja na daljinu, navodi javni emiter TVE. Karte za više putovanja uključuju minimalno 10 povratnih putovanja.

“Ova mjera maksimalno podstiče korištenje ove vrste kolektivnog javnog prijevoza kako bi se osiguralo potrebno svakodnevno putovanje na posao sigurnim, pouzdanim, udobnim, ekonomičnim i održivim prijevoznim sredstvom, u vanrednim okolnostima stalnog rasta cijena energije i goriva”, navodi se u saopćenju španskog ministarstva saobraćaja.

Renfe šema objavljena je ubrzo nakon što se španska vlada obavezala na smanjenje od 50 posto naknada za javni prijevoz za državni prijevoz.

Španija nije jedina evropska zemlja koja je poduzela mjere za smanjenje troškova javnog prijevoza.

Prošlog mjeseca Njemačka je lansirala neograničenu mjesečnu kartu javnog prijevoza od 9 eura koja se može koristiti u lokalnom i regionalnom prijevozu širom zemlje.

Krajem 2021. Austrija je uvela “klimatsku kartu” s velikim popustom koja važi za sve vrste javnog prevoza u zemlji, s ciljem da podstakne ljude da ostave automobile kod kuće.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content