Putovanje u Tursku u vrijeme pandemije

Među građanima Bosne i Hercegovine, već dugi niz godina jedna od omiljenih destinacija za putovanja je prekrasna Turska. Ova jedinstvena destinacija u svijetu sa savršenom klimom, koja posjetioce inspiriše svojom historijom, prirodom i gastronomijom, i tokom pandemije jedna je od najposjećenijih zbog nastojanja vlasti da se svi njeni posjetioci osjećaju sigurnim tokom svog boravka u toj zemlji.

Fotografije: Furaj.ba

Fotografije: Furaj.ba – 

Nema ulaska bez PCR testa

Kako bi vaši domaćini, a i vi bili mirniji, Turska je pooštrila pravila ulaska u zemlju tokom pandemije. Svi putnici koji putuju u Tursku obavezni su popuniti online formular 72 sata prije putovanje na stranici: https://register.health.gov.tr, te popunjen formular sačuvati na svom mobilnom telefonu ili odštampati. Za ulazak u Republiku Tursku neophodan je i negativan PCR test ne stariji od 72 sata od trenutka putovanja.

Program sigurnog turizma

Turska je sprovela „Program sigurnog turizma“ za turističku sezonu 2020. godine što se očekuje i u predstojećoj sezoni. Program, koji su brzo usvojili svi ključni akteri u turističkom sektoru, definira niz mjera koje se moraju poduzeti u širokom spektru povezanih sektora, uključujući ugostiteljske objekte, usluge prijevoza i smještaja, kako bi se osiguralo zdravlje i dobrobit osoblja i gostiju, kako domaćih tako i stranih. Tako npr. već u avionu dobijate higijenski set sa maskom i sredstvima za dezinfekciju. Po povratku kući putnici ponovo popunjavaju formular koji je potreban kako bi vas evidentirale zdravstvene institucije u slučaju potrebe.

Foto: Furaj.ba

U Turskoj svi nose maske i svi drže distancu, posvuda su sredstva za dezinfekciju i to besplatna, u hotelima i restoranima gostima se mjeri temperatura i moraju proći kroz tunel za dezinfekciju a escajg i peciva su upakovani. Ukoliko strahujete od gužvi u gradskom prijevozu koji će vam trebati za obilazak grada, gužvi uopće nema, samo treba napomenuti da se njime ne mogu voziti mlađi od 20, a stariji od 65 godina. Za lokalce u Turskoj uveden je i policijski sat i lockdown nedeljom, no on ne važi za turiste, tako da će vam se činiti kao da imate ovu prekrasnu zemlju samo za sebe.

Foto: Furaj.ba

Vakcinacija turističkih radnika

Turska je najavila da pokreće program registracije vakcinisanja za zaposlene u turizmu u koordinaciji s Ministarstvom kulture i turizma, Ministarstvom zdravlja i Turskom agencijom za promociju i razvoj turizma (TGA). Program je pokrenut u okviru „Programa certificiranja sigurnog turizma“ kako bi poželjeli dobrodošlicu međunarodnim putnicima za predstojeću turističku sezonu i osigurali zdravlje i sigurnosti zaposlenih u turizmu i svojih gostiju  koji su i dalje je njen najveći prioritet. U okviru programa, vakcinisat će se prije svega zaposlenici smještajnih kapaciteta, restorana, turističkih agencija i turistički vodići,  koji su registrovani u okviru ‘Programa certificiranja sigurnog turizma’.

Foto: Furaj.ba

Turska poduzima sve aktivnosti kako bi osigurala da i dalje bude zdrava i sigurna turistička destinacija u 2021. godini i da će biti jedan od najboljih izbora kao opcija sigurnog putovanja za putnike na međunarodnom nivou.

Foto: Furaj.ba

U Turskoj se može kupiti polica putnog zdravstvenog osiguranja koja pokriva sve troškove hitne medicinske pomoći koja je potrebna zbog nastanka bolesti osiguranika ili posljedica nesretnog slučaja isključivo za vrijeme privremenog boravka u Turskoj.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content