Putovati sa psom nije bauk

Pomisao da trebaju ostaviti svoga ljubimca dok odlaze na putovanje za mnoge vlasnike pasa je preteška čak i za ramotiriti te iz tih razloga ih žele povesti sa sobom. Nekada su to i drugi razlozi poput selidbe ili činjenice da niko u njihovoj bližoj okolini ne voli baš životinje, pa ih onda ne mogu nikome ni povjeriti na čuvanje, posebno ako se radi o dužem putovanju. No, ipak se čini da najveći razlog zbog kojeg se ljudi odlučuju na putovanje sa psom je taj što ih smatraju članovima porodice i žele sa njima provesti svoj odmor. Ali šta je potrebno učiniti prije putovanja sa čovjekovim najboljim prijateljem da bi putovanje bilo sigurno i svima ugodno?

Putovanje sa psom

DOKUMENTI ZA PUTOVANJE SA PSOM

 • Dokumenti: Ukoliko ste redovno vodili vašeg mezimca na vakcinacije vjerovatno već posjedujete i njegov pasoš, sa popisom svih zakonom obaveznih vakcinacija. Radi se o maloj žutoj knjižici sa vašim imenom i imenom vašeg psa. Ukoliko nemate taj dokument sada je pravo vrijem da ga nabavite. Pasoš za pse može izdati bilo koja registrovana veterinarska stanica. Oprez: u veterinsraskim stanicama u BIH je praksa da ne morate zalijepiti fotografiju vašeg psa na mjesto predviđeno za to u pasošu, ali na granicama je obavezno da se ta fotografija nalazi tu, zajedno sa pečatom preko (odnosno na ćošku) fotografije.
 • Sa pasošem i urednim vakcinacijama možete ići sa psom u okolne države koje nisu članice EU. Ukoliko želite na putovanje sa psom u EU potrebno je kontaktirati ovlaštenu veterinarsku stanicu da bi vam se izdao veterinarski certifikat BA-UVBH.VZ-40/12. Za putovanje u Irsku, Švedsku i UK neophodno je još i dodatno izvršiti serološki test titra antitijela na bjesnilo u nekoj od referentnih labaratorija. Ukoliko se spremate na daleka putovanja, poput SAD-a, Kanade ili Australije morate biti spremni da će vaš četveronožni ljubimac biti smješten u kantinu na neki period. Obavezno kontaktirajte konzualte navedenih država u BIH da bi vam oni dali popis dodatnih potrebnih dokumenata.

Putovanje sa psom

 • Mikročip: prema zakonu iz 2006 godine svi psi moraju imati ugrađeni mikročip. Za putovanje van granica naše zemlje on vam je neophodan. Radi se o 15-znamenkastom kodu koji se očituje pomoću čitača koji imaju sve ovlaštene veterinsrske stanice i koji sadrže sve podatke o psu i njegovom/njenom vlasniku. Mikročip je potpuno neškodljiv i ugrađuje se u potkožje sa lijeve strane vrata životinje.

Putovanje sa psom

Pakovanje kofera i za svog ljubimca

 • Ogrlica sa imenom i kontaktom vlasnika: je također nužna prilikom putovanja radi nesretnih situacija u kojima se pas može izgubiti. Ne zaboravite da prilikom upisivanja vašeg imena, upišete ne samo broj vašeg telefona (jer možda vaš operater neće raditi u zemlji u koju putujete) već i email adresu kako bi vas eventualni pronalazač što lakše kontaktirao).
 • Spakujte kofer za svog psa, jer kao i mi, oni trebaju svoje stvari na putovanju. Prosječni pasji kofer sadrži: prekrivač na kojem spava, posude za hranu i vodu, omiljene igračke, pribor za češljanje, šapon za suho pranje, peškir za psa, povodac, osnovni lijekovi i naravno, njegova/njena hrana.

    

NA PUTOVANJU

 1. Automobilom:

 • Nemojte davati psu hranu barem jedan sat prije početka putovanja da bi ste izbjegli eventualne mučnine;
 • Ukoliko ste već imali neprijatno iskustvo sa vašim psom prilikom vožnje na kratkim relacijama razmislite da kupite najlonske prekirvače za navlake u autu. Mogu se pronaći u svim zoo centrima ili prodavnicama. Preko najlona prostrite njegovu/njenu dekicu kako bi se osjećao sigurnije;
 • Za vrijeme putovanja pravite stanke kako bi pas mogao da vrši nuždu, a i jede bez drmusanja;
 • Ponesite velike količine vode, posebno ako je vruće jer odrastao pas bez hrane može izdržati i dva dana, ali bez vode ne duže od šest sati;
 • Nikada ne ostavljajte ljubimca duže samog u zatvorenim kolima, posebno u toplim danima jer mu to može ugroziti život;
 • Ponesite psu neke od njegovih igračaka kako bi se mogao zabaviti, a i kako bi sebi obezbijedili sigurnu vožnju bez ometanja;
 • Skroz male pse i štence je najbolje prevoziti u krpnenim kutijama za kućne ljubimce koje možete kupiti u prodavnicama za životinje.

Za putovanje sa psom avionom bit će vam potrebni kavezi

 1. Avionom:

 • Prije svega raspitajte se da li vaša aviokompanija prevozi kućne ljubimce. Većina evropskih kompanija to dozvoljava, ali budite oprezni: ako ćete presjedati tokom leta to najvejerovatnije znači da ćete koristiti više različitih kompanija. Pravila koja važe za jedne ne važe za druge. Pobrinite se da znate kojim sve aviokompanijama letite i da li sve dozvoljavaju kućne ljubimce na letu.
 • Ukoliko imate psa koji je manji od od 25 centimetara bit će vam dozvoljeno da ga prevezete u kabini sa vama. Pas se mora nalaziti u malom kavezu ili krpnenoj kutiji koja se mora moći zatvoriti sa svih strana. Od vas će biti traženo da psa smjestite u prostor ispod sjedišta i za vrijeme leta vam neće biti dozvoljeno da ga uzimate. U nekim slučajevima, ukoliko putnicima do vas to ne smeta, možete zamoliti stjuardesu da psa u kutiji ili kavezu podignete na krilo nakon poletanja. Ukoliko imate psa većeg od 25 centimetara, onda ćete ga morati spustiti u dio za odlaganje prtljage. Ukoliko je to slučaj, bitno je na let doći i prije nego dva propisana sata, kako bi ste obezbijedili da vašeg ljubimca ukrcaju prije kofera ostalih putnika.
 • Ne pokušavajte staviti psa u improvizirani kavez ili krpenu kutiju za ljubimce jer aviokompanije imaju striktna pravila o izgledu i veličini kaveza.
 • Objasnite svom ljubimcu da ćete biti razdvojeni tokom leta, kako bi ste mu pomogli da lakše podnese putovanje.
 • Prije odlaska na putovanje posavjetujte se sa vašim veterinarom, koji vam u skladu sa zdravstvenim stanjem vašeg psa, može prepisati tablete za smirenje koje mu mogu pomoći da prebrodi put, posebno ako putuje u dijelu za prtljag. Striktno se pridržavajte veterinarovih instrukcija o doziranju lijeka.

Propisi EU za putovanje s psom

Putovati sa svojim psom, mačkom ili tvorom u drugu zemlju EU (u ovom slučaju 27 država članica EU, Norveška i Sjeverna Irska) jednostavno je zahvaljujući propisima EU. Tim propisima obuhvaćena su i putovanja u EU iz zemlje ili područja izvan EU.

Uz nekoliko iznimaka, vaš kućni ljubimac s vama može putovati iz jedne u drugu zemlju EU-a ili iz zemlje izvan EU u zemlju EU pod sljedećim uslovima:

 • ima mikročip (u skladu s tehničkim zahtjevima iz Priloga II. Uredbi EU o premještanju kućnih ljubimaca) ili jasno čitljivu tetovažu tetoviranu prije 3. jula 2011.
 • vakcinisan je protiv bjesnoće
 • tretiran je protiv trakavice Echinococcus multilocularis ako je na području na koje putujete ta trakavica istrijebljena (Finska, Irska, Malta, Norveška i Sjeverna Irska)
 • ima valjan evropski pasoš za kućne ljubimce pri putovanju iz zemlje EU ili Sjeverne Irske u drugu zemlju EU ili Sjevernu Irsku, ili certifikat EU o zdravlju životinja pri putovanju iz zemlje izvan EU.

Prethodno navedeni propisi EU o putovanju s kućnim ljubimcima primjenjuju se na privatna putovanja s kućnim ljubimcima koja ne uključuju promjenu vlasništva ni prodaju.

Kućni ljubimci koji putuju bez vlasnika

Kućni ljubimci u pravilu moraju putovati sa svojim vlasnikom. Možete i dati pisano dopuštenje drugoj osobi da putuje s vašim kućnim ljubimcem umjesto vas (to pisano dopuštenje opisano je prethodno). Međutim, svojeg kućnog ljubimca morate preuzeti u roku od pet dana od njegova putovanja.

Ako vaš kućni ljubimac putuje bez pratnje, morat ćete se pridržavati pravila o zdravlju životinja koja se primjenjuju na uvoz u EU ili trgovinu psima, mačkama ili tvorovima u EU.

Putovanje s više od pet kućnih ljubimaca

Možete putovati s najviše pet kućnih ljubimaca, a ako putujete s njih više od pet (pasa, mačaka ili tvorova), morate moći predočiti dokaz:

 • da sudjeluju u takmičenju, izložbi ili sportskom događanju (npr. potvrda o prijavi za takvo događanje) i
 • da su stariji od šest mjeseci.

Za više detalja o propisima EU čitajte na ovom linku.

I to je to! Spremni ste za put….bon voyage i pišite nam kako je bilo 🙂

Jasenka Prajlija Jaganjac, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content