Putovati sa psom nije bauk

  Putovati sa psom nije bauk

  Pomisao da trebaju ostaviti svoga ljubimca dok odlaze na putovanje za mnoge vlasnike pasa je preteška čak i za ramotiriti te iz tih razloga ih žele povesti sa sobom. Nekada su to i drugi razlozi poput selidbe ili činjenice da niko u njihovoj bližoj okolini ne voli baš životinje, pa ih onda ne mogu nikome ni povjeriti na čuvanje, posebno ako se radi o dužem putovanju. No, ipak se čini da najveći razlog zbog kojeg se ljudi odlučuju na putovanje sa ljubimcima je taj što ih smatraju članovima porodice i žele sa njima provesti svoj odmor. Ali, šta je potrebno učiniti prije putovanja sa čovjekovim najboljim prijateljem da bi putovanje bilo sigurno i svima ugodno?

  PRIPREME

  • Dokumenti: Ukoliko ste redovno vodili vašeg mezimca na vakcinacije vjerovatno već posjedujete i njegov pasoš, sa popisom svih zakonom obaveznih vakcinacija. Radi se o maloj žutoj knjižici sa vašim imenom i imenom vašeg psa. Ukoliko nemate taj dokument sada je pravo vrijem da ga nabavite. Pasoš za pse može izdati bilo koja registrovana veterinarska stanica. Oprez: u veterinsraskim stanicama u BIH je praksa da ne morate zalijepiti fotografiju vašeg psa na mjesto predviđeno za to u pasošu, ali na granicama je obavezno da se ta fotografija nalazi tu, zajedno sa pečatom preko (odnosno na ćošku) fotografije. Sa ovakvim pasošem i urednim vakcinacijama možete ići sa psom u okolne države koje nisu članice EU. Ukoliko želite putovati u EU potrebno je kontaktirati ovlaštenu veterinarsku stanicu da bi vam se izdao veterinarski certifikat BA-UVBH.VZ-40/12. Za putovanje u Irsku, Švedsku i UK neophodno je još i dodatno izvršiti serološki test titra antitijela na bjesnilo u nekoj od referentnih labaratorija. Ukoliko se spremate na daleka putovanja, poput SAD-a, Kanade ili Australije morate biti spremni da će vaš četveronožni ljubimac biti smješten u kantinu na neki period. Obavezno kontaktirajte konzualte navedenih država u BIH da bi vam oni dali popis dodatnih potrebnih dokumenata.

  • Mikročip: prema zakonu iz 2006 godine svi psi moraju imati ugrađeni mikročip. Za putovanje van granica naše zemlje on vam je neophodan. Radi se o 15-znamenkastom kodu koji se očituje pomoću čitača koji imaju sve ovlaštene veterinsrske stanice i koji sadrže sve podatke o psu i njegovom/njenom vlasniku. Mikročip je potpuno neškodljiv i ugrađuje se u potkožje sa lijeve strane vrata životinje.

  Spakujte kofer i za svog ljubimca

  • Ogrlica sa imenom i kontaktom vlasnika: je također nužna prilikom putovanja radi nesretnih situacija u kojima se pas može izgubiti. Ne zaboravite da prilikom upisivanja vašeg imena, upišete ne samo broj vašeg telefona (jer možda vaš operater neće raditi u zemlji u koju putujete) već i email adresu kako bi vas eventualni pronalazač što lakše kontaktirao).
  • Spakujte kofer za svog psa, jer kao i mi, oni trebaju svoje stvari na putovanju. Prosječni pasji kofer sadrži: prekrivač na kojem spava, posude za hranu i vodu, omiljene igračke, pribor za češljanje, šapon za suho pranje, peškir za psa, povodac, osnovni lijekovi i naravno, njegova/njena hrana.

      

  NA PUTOVANJU

  1. Automobilom:
  • Nemojte davati psu hranu barem jedan sat prije početka putovanja da bi ste izbjegli eventualne mučnine;
  • Ukoliko ste već imali neprijatno iskustvo sa vašim psom prilikom vožnje na kratkim relacijama razmislite da kupite najlonske prekirvače za navlake u autu. Mogu se pronaći u svim zoo centrima ili prodavnicama. Preko najlona prostrite njegovu/njenu dekicu kako bi se osjećao sigurnije;
  • Za vrijeme putovanja pravite stanke kako bi pas mogao da vrši nuždu, a i jede bez drmusanja;
  • Ponesite velike količine vode, posebno ako je vruće jer odrastao pas bez hrane može izdržati i dva dana, ali bez vode ne duže od šest sati;
  • Nikada ne ostavljajte ljubimca duže samog u zatvorenim kolima, posebno u toplim danima jer mu to može ugroziti život;
  • Ponesite psu neke od njegovih igračaka kako bi se mogao zabaviti, a i kako bi sebi obezbijedili sigurnu vožnju bez ometanja;
  • Skroz male pse i štence je najbolje prevoziti u krpnenim kutijama za kućne ljubimce koje možete kupiti u prodavnicama za životinje.

  Za prijevoz psa avionom bit će vam potrebni kavezi

  1. Avionom:
  • Prije svega raspitajte se da li vaša aviokompanija prevozi kućne ljubimce. Većina evropskih kompanija to dozvoljava, ali budite oprezni: ako ćete presjedati tokom leta to najvejerovatnije znači da ćete koristiti više različitih kompanija. Pravila koja važe za jedne ne važe za druge. Pobrinite se da znate kojim sve aviokompanijama letite i da li sve dozvoljavaju kućne ljubimce na letu.
  • Ukoliko imate psa koji je manji od od 25 centimetara bit će vam dozvoljeno da ga prevezete u kabini sa vama. Pas se mora nalaziti u malom kavezu ili krpnenoj kutiji koja se mora moći zatvoriti sa svih strana. Od vas će biti traženo da psa smjestite u prostor ispod sjedišta i za vrijeme leta vam neće biti dozvoljeno da ga uzimate. U nekim slučajevima, ukoliko putnicima do vas to ne smeta, možete zamoliti stjuardesu da psa u kutiji ili kavezu podignete na krilo nakon poletanja. Ukoliko imate psa većeg od 25 centimetara, onda ćete ga morati spustiti u dio za odlaganje prtljage. Ukoliko je to slučaj, bitno je na let doći i prije nego dva propisana sata, kako bi ste obezbijedili da vašeg ljubimca ukrcaju prije kofera ostalih putnika.
  • Ne pokušavajte staviti psa u improvizirani kavez ili krpenu kutiju za ljubimce jer aviokompanije imaju striktna pravila o izgledu i veličini kaveza.
  • Objasnite svom ljubimcu da ćete biti razdvojeni tokom leta, kako bi ste mu pomogli da lakše podnese putovanje.
  • Prije odlaska na putovanje posavjetujte se sa vašim veterinarom, koji vam u skladu sa zdravstvenim stanjem vašeg psa, može prepisati tablete za smirenje koje mu mogu pomoći da prebrodi put, posebno ako putuje u dijelu za prtljag. Striktno se pridržavajte veterinarovih instrukcija o doziranju lijeka.

  I to je to! Spremni ste za put….bon voyage i pišite nam kako je bilo 🙂

  Jasenka Prajlija Jaganjac, Furaj.ba