Putuj vozom – Brzim preko Bosne i Hercegovine

BiH Bucket List Challenge

Izazov #79 Pođi na putovanje kroz slikovite krajolike

Najromantičnije knjige i najemotivnije pjesme, negdje, u nekom poglavlju ili stihu imaju voz.

Foto: ŽFBIH

I Arsen je pjevao o „zlatnom kolosijeku, vlakom prema jugu“ i želji za „ostaviti dane i godine posne, kao nekad davno, brzim preko Bosne“.

I Bajaga je imao svoj voz. Ruski pospani, čiju ljepotu nisu narušivala ni „izgužvana lica putnika“, a Žera je, pak, „prijetio“ onoj koja bi otišla, da će se sama „preko Bosne brzim vratiti“.

I nije važno da li je najpjevanija gramatički ispravna riječ, ali najpjevanija pjesma o vozovima na našim prostorima priča priču o plavoj kapi i vozovima koji idu „danju, noću kroz Podlugove“… 

I ne smijemo zaboraviti Kaliopi i Lokomotivu koju će kriviti ako joj „on ne dođe“, a ni Bebeka koji Selmu moli da se ne naginje kroz prozor.  

I nije to slučajno tako. Putovanje avionom je brzo i ne vidite ništa osim aerodroma i oblaka i tu je važna destinacija. Brodovima putujemo na otoke do kojih drugačije ne možemo stići. I opet je važna destinacija jer malo šta vidimo osim beskraja vode.

Autobusi su dosadni, automobili praktični, ali vozovi…

E to je druga priča. Jednolično kloparanje voza, pištanje lokomotive, čarobni predjeli, vagon restorani, kafa i ona knjiga, koju nikako da završimo. I napravimo selfi za još jedan izazov.

Foto: pexels-saraí-carrasco

Šta čovjek više da poželi od mogućnosti da se iz glavnoga grada uputi ka jugu, jednom od pet najljepših evropskih željezničkih tura, ka Mostaru ili Pločama, časteći oči dubokim jezerima, hladnim brzim rijekama, smaragdnim šumama koje gleda kroz otvorene prozore dok mu vjetrom mršena kosa miluje lice. Putuj Selma.


Izazov #79 – Pođi na putovanje kroz slikovite krajolike

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste putovali vozom do neke do bh. destinacija.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

              

Medijski pokrovitelji: 

          

    

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content