Putujte vozom i zaboravite na stresna putovanja!

Mnogi će se složiti da su doživjeli najljepša iskustva putovanja putujući vozom. Osim što nam omogućavaju putovanje na odmor ili posao, željeznice imaju i niz drugih prednosti – cjenovno su pristupačne, udobne i sigurne. Najsigurniji su način kopnenog prevoza s najnižom učestalosti nesreća sa smrtnim ishodom. Voz možete koristiti kao pokretni ured ili samo uživati u pogledu i zaboraviti na stresna putovanja. 

EU je 2021. proglasio Evropskom godinom željeznice kako bi potaknuo korištenja vozova, sigurnog i održivog prometnog sredstva, u nastavku teksta saznajte i zbog čega.

 

Foto: Vlada KS

Ekološke prednosti željeznice

Željeznički saobraćaj smatra se sigurnijim i ekološkim prihvatljivijiim vidom saobraćaja od svih drugih jer najmanje utiče na zagađenje zraka, zauzima najmanju površinu i troši najmanje energije. Ako se željeznice uporede s autoputevima, vide se velike razlike: pruge zauzimaju manje prostora, imaju veću prevoznu vrijednost te proizvedu najmanje CO2 i N2O te na taj način njihov uticaj na klimu i okoliš je manji. Cilj Evropske unije, prema Evropskom zelenom planu, je do 2050. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova iz saobraćaja za 90 posto na način da se velik dio kopnenog tereta koji se transportira putevima prevozi željeznicom i plovnim putevima.

Uloga željezničkog prevoza u razvoju turističke destinacije

Za razvoj turizma ključnu važnost ima izgradnja saobraćajnica na određenim destinacijama ili do odredišta putovanja, te međusobna povezanost. Destinacija koja ima prihvatljivu saobraćajnu infrastrukturu ima i veće šanse za korištenje svojih kapaciteta, za razliku od turističke destinacije koja nema dobru povezanost.

Željeznice su od kraja 19. vijeka godina imale značajnu ulogu u razvoju atraktivnosti turističke destinacije. Kao jedan od historijskih primjera značajne uloge željezničkog saobraćaja u razvoju gradske turističke destinacije u Bosni i Hercegovini je trasa pruge „Fabrika Duhana – Ilidža Banja“ koje je puštena u saobraćaj 28. juna 1892. godine. 

Foto: Željeznice FBiH

U to vrijeme najbolje mjesto za provod sarajevskog stanovništva, posebno nedjeljom bila je Banja Ilidža. Do Banje se putovalo vozovima lokalne željeznice i vožnja je trajala oko petnaest minuta, a omnibusom ili fijakerom jedan sat. U centru banjskog kompleksa su se nalazila dva hotela „Austrija“ i „Hungarija“ u osi između dva hotela postavljen je banjski restoran koji je okrenut prema kružnom cvijetnjaku. Restoran je bio okružen šetalištem – Wandelbahn povezan sa hotelima i željezničkom stanicom Banja Ilidža.

Utjecaj željezničkog prevoza na specifične oblike turizma 

Kao primjer utjecaja željezničkog prevoza na specifične oblike turizma može se uzeti utjecaj željezničkog prevoza na cikloturizam, tzv. bike voz. 

U novembru 2018. godine Evropski parlament podržao je razvoj intermodalnog prevoza glasajući za prijedlog koji putnicima u vozovima omogućava da bicikle prevoze u svim vozovima uključujući brze, dugolinijske, internacionalne i lokalne. U vozovima zemalja Evrope podrazumijevano postoji prostor ili čak poseban vagon za bicikle. Naprimjer, Hrvatske željeznice u putničkom prevozu imaju dvadesetak biciklističkih vagona u vozovima, koji voze od Zagreba do velikih turističkih destinacija, npr. Splita i Rijeke. U Bosni i Hercegovini, u talgo vozovima Željeznica Federacije Bosne i Hercegovine, ne postoji poseban vagon, moguć  je samo prevoz sklopljenog bicikla, a cijena karte u jednom pravcu je 7 KM. 

Foto: Željeznice FBiH

Neiskorišten potencijal Željeznica BiH

Danas se turističko putovanje željezničkim prevozom na destinacije Bosne i Hercegovine uz dobru organizaciju, kreiranje i promociju turističkih paketa može predstaviti kao doživljaj te pružiti brojne usluge turistima tokom putovanja željeznicom.

U BiH je 2021. godine prvi put nakon dugo godina doputovao internacionalni voz – češki voz “Sarajevo Express” koji je u našu zemlju doveo više od 250 mladih Čeha, koji su obišli nekoliko bh. gradova prugom. Zbog ogromnog interesa Vlak Fest, kako su nazvali Česi svoju posjetu, i ove godine posjetit će našu zemlju. 

Velik potencijal željeznice je u potpunosti neiskorišten i u Bosni i Hercegovini postoji samo jedan program izletničkog voza, tradicionalni turistički Rotary voz “Smaragdnom dolinom rijeke Une”. Sve do pandemije, jedinstveno putovanje Unskom prugom i obilazak zaštićenog područja smještenog na 19.800 ha vrijednih prirodnih ljepota i bogate kulturno-historijske baštine je organizovao Nacionalni park „Una“  uz podršku Rotary kluba Bihać. 

Foto: Željeznice FBiH

________________________________________________________________________________________________________

U aprilu 2022. CNN je prugu Sarajevo-Mostar uvrstio među top 10 najljepših evropskih putovanja vozom. Osim pruge Sarajevo-Mostar, na listi su se još našle rute koje povezuju Firencu i Napulj, Barcelonu i Monserrat, Nicu i Ventimigliu i druge. Bilo bi zaista šteta ne prepoznati ulogu koju željeznica ima u razvoju turizma jer Bosna i Hercegovina je predivna zemlja koja može ponuditi bezbroj privlačnih sadržaja i turistima pružiti nezaboravan godišnji odmor ili vikend s kojeg će otputovati kući sa željom da se definitivno opet vrate.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content