“Rajsko jezero” u BiH – idealno za jednodnevni odmor

Turistička destinacija “Rajsko jezero Bašigovci” je već duži niz godina prepoznata kao ugodno mjesto za jednodnevni odmor i rekraciju posjetilaca iz svih dijelova BiH, među kojima prednjače posjetioci iz općina Tuzlanskog kantona.

 

Foto: Visit Živinice

Bašigovačko jezero poznato je još i kao “Rajsko jezero“.

Jezero je kopovskog tipa, nastalo 1984. godine kada je obustavljena eksploatacija rude uglja. Dugo je oko 400 a široko oko 350 metara sa maksimalnom dubinom oko 40 metara na sredini.

Kompleks samog jezera unazad par godina bio je zapušten, te je došlo do izrastanja korova u i oko njega.

Foto: Visit Živinice

Grupa entuzijasta, mještana Bašigovaca, došli su ove godine na ideju formiranja Kajak Kanu Kluba “Bašibegovci“, te su svojim aktivnostima i trudom uspjeli vratiti stari sjaj nekada poznatom izletištu na područiju Tuzlanskog kantona.

Tokom prethodnih vikenda grupa je pristupila uređenju kompleksa samog jezera, prilaza, parkinga, šetališta, a potom i plaže, kako betonske, tako i šljunčane, uredila šetnice i postavlila klupe, te im još preostaje revitalizacija terena za odbojku na pijesku.

U ljetnim mjesecima jezero je prava oaza za kupače, skakače u vodu i brojne ljubitelja odmaranja na plaži. Za vrijeme sezone kupanja, jezero Bašigovci dnevno posjeti i do 2.000 kupača, što znači da se po posjećenosti nalazi odmah iza Panonskih jezera u Tuzli.

Foto: Grad Živinice

Lijepo uređena plaža može se iskoristiti za šetnju, uživanje na svježem zraku i sportskim aktivnostima kao što su odbojka, ribolov, fudbal i slično. Postolja za roštilj koja se također nalaze u sklopu kompleksa, pružaju priliku za relaksaciju, odmor i porodična druženja uz roštilj.

Cijene uživanja na ovom biseru prirode su prava sitnica, ulaznica u kompleks 3KM za odrasle osobe, te 1KM za djecu, dok je cijena dnevnog parking 1KM.

Iako je kopovskog porijekla, jezerska voda nema zagađivača, izuzetno je čista što potvrđuje i prisustvo barskih školjki.

Od samog nastanka jezera pa do danas u jezero su donošene razne riblje vrste a kuriozitet je da u Rajskom jezeru obitavaju i slatkovodne meduze.

Nekropola stećaka u blizini jezera; Foto: Visit Živinice

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content