Ramsko jezero – biser Hercegovine

BiH Bucket List Challenge

Izazov #7o Divi se raskoši Ramskog jezera

Ramsko jezero je svojom čistoćom i ljepotom idealno za izletnike, a u vruće ljetne dane i za kupanje. Prizor Ramskoga jezera čini se nestvarnim i svrstava ga u najljepša jezera u Evropi.

Foto: Dado Ruvić/Dron.ba

Ramsko jezero je smješteno u gornjoramskoj kotlini na sjeveru Hercegovine, na području današnje općine Prozor-Rama. Okruženo je strmim vijencem planinskih masiva Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana.

Iako je nastalo kao rezultat potapanja korita rijeke Rame 1968. godine prizor Ramskoga jezera čini se nestvarnim i svrstava ga u najljepša jezera u Evropi.

Foto: Dado Ruvić/Dron.ba

Njegova maksimalna dužina je 12 kilometara, površina oko 1500 ha, najveća dubina oko 95 metara, dok su oscilacije vode i do 55 metara.

Posebnu, nestvarnu ljepotu, Ramskom jezeru daju ostrva i poluostva, među kojima je najpoznatije poluostrvo Šćit, gdje se nalazi Franjevački samostan Rama-Šćit .

Franjevci, koji u Bosni djeluju od kraja 13. vijeka, podigli su samostan u Rami najvjerojatnije u 15. vijeku, prije dolaska Turaka.

Foto: Dado Ruvić/Dron.ba

Cestovna komunikacija do Ramskog jezera postoji iz Prozora asfaltnom cestom, te iz Tomislavgrada, Livna i Splita novom asfaltnom trasom otvorenom za promet 2006. godine, a iz Posušja se do jezera stiže preko Blidinja, Kedžare i Orašca, predjela koje također vrijedi vidjeti.

Foto: Dado Ruvić/Dron.ba


BiH Bucket List Challenge

Izazov #70 – Divi se raskoši Ramskog jezera

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili Ramsko jezero.

Glavni sponzor:


Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content