Ramsko jezero – biser Hercegovine

  Ramsko jezero – biser Hercegovine

  Jezero je svojom čistoćom i ljepotom idealno za izletnike, a u vruće ljetne dane i za kupanje. Prizor Ramskoga jezera čini se nestvarnim i svrstava ga u najljepša jezera u Evropi.

  Ramsko jezero je smješteno u gornjoramskoj kotlini na sjeveru Hercegovine, na području današnje općine Prozor-Rama. Okruženo je strmim vijencem planinskih masiva Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana. Iako je nastalo kao rezultat potapanja korita rijeke Rame 1968. godine prizor Ramskoga jezera čini se nestvarnim i svrstava ga u najljepša jezera u Evropi.

  Njegova maksimalna dužina je 12 kilometara, površina oko 1500 ha, najveća dubina oko 95 metara, dok su oscilacije vode i do 55 metara.

  Posebnu, nestvarnu ljepotu, Ramskom jezeru daju ostrva i poluostva, među kojima je najpoznatije poluostrvo Šćit, gdje se nalazi Franjevački samostan Rama-Šćit . Franjevci, koji u Bosni djeluju od kraja 13. vijeka, podigli su samostan u Rami najvjerojatnije u 15. vijeku, prije dolaska Turaka.

  Cestovna komunikacija do Ramskog jezera postoji iz Prozora asfaltnom cestom, te iz Tomislavgrada, Livna i Splita novom asfaltnom trasom otvorenom za promet 2006. godine, a iz Posušja se do jezera stiže preko Blidinja, Kedžare i Orašca, predjela koje također vrijedi vidjeti.