Ratna džamija na Igmanu

Ratna džamija na Igmanu, koja je izgrađen za vrijeme agresije na Bosnu i Hercegovinu, predstavlja autentični spomenik kulture i podsjetnik na ratna vremena

 

Njena gradnja trajala je od 17. novembra 1993. do 5. februara 1994. godine. Ratne okolnosti nametnule su konstrukciju objekta baziranu na drvenoj građi, sa dimenzijama 10×12 metara. Ova džamija s drvenim minaretom građena je prema nacrtu arhiteke Osmana Smiječanina.

Dodatni radovi na vanjskom uređenju harema džamije, elektrifikacija i izgradnja abdesthane sa priključenjem na vodovod završeni su krajem 2000. godine. Osim džamije, izgrađena je tekkija, musafirhana i abdesthana, a postoji i musalla, višenamjenski otvoreni prostor za obavljanje vjerskih obreda i radionica.

Ratna džamija na Igmanu kao vrijednost od posebnog značaja, danas je objekat otvorenog tipa u kojem se vjernici okupljaju svakog petka, kako bi obavili džuma namaz. Česti posjetioci ovog kulturno-historijskog i vjerskog objekta su planinari i turisti koji dolaze na Igman i Bjelašnicu.

KAKO STIĆI

Ako vozite od Velikog polja na Igmanu prema Hadžićima vidjet ćete putokaz za Ratnu džamiju. Kada skrenete na makadamski put vozite 4.6 kilometara kroz šumu i stići ćete ravno pred džamiju. Ima i drugi put. Ako prođete Malo polje na putu prema Hadžićima putokaz će vas odvesti na cestu koja također vodi ravno do džamije. Udaljenost je skoro ista, oko 4.7 kilometara.

Od džamije vodi put kojim se ide do planinarskog doma Hrasnički stan.

 

Zato što jedan članak nije dovoljan….

IGMAN – ČUVAR OLIMPIJSKOG DUHA I HISTORIJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content