Razglednica iz Dogubayazita, najistočnijeg dijela Turske

Kada je grupa bosanskohercegovačkih planinara krenula u pohod na najviši vrh Turske Ararat, krenuli su iz Dogubayazita.

Foto: Dženita Merdan

Doğubayazıt je okrug u turskoj provinciji Ağrı, i to je najistočniji okrug Turske koji se nalazi blizu granice s Iranom. Grad je poznat i kao Kurdava.

Područje je to sa bogatom historijom, sa spomenicima koji datiraju iz vremena Kraljevine Urartu (prije više od 2.700 godina). Prije Osmanskog carstva ovo mjesto se nazivalo armenskim imenom Daruynk.

U 4. stoljeću Sasanijci nisu uspjeli zauzeti jermensko uporište i kraljevsku riznicu u Daroynku. Knezovi armenske dinastije Bagratid boravili su u Daroynku i pregradili tvrđavu u današnju konfiguraciju s više uvala i kula pažljivo integriranih u uzdižuće stijene. Kada je kralj Gagik Arcruni ponovo zauzeo tvrđavu oko 922. godine, postala je sjedište biskupa. Kasnije su je osvojili i ponovo osvojili Perzijanci, Armenci, Vizantinci i Seldžuci, od kojih bi svi koristili ravnicu za odmor tokom svojih prolaza kroz planine.

Turski narodi su stigli 1064. godine, ali su ih ubrzo slijedili Mongoli i daljnji valovi Turaka. Dvorac Daroynk popravljan je mnogo puta kroz historiju, iako je sada dobio ime po turskom vojskovođi Celayırlı Şehzade Bayazıt Hanu koji je naredio jednu od obnova (1374). Konačno, sam grad je u 16. stoljeću preimenovan u Beyazit.

Od vremena Safavida, ovim područjem su vladali generali koji su govorili turski, a kasnije i osmanski general İshakpaşa, koji je sagradio palaču koja još uvijek nosi njegovo ime.

Najznačajniji su to simboli Dogubayazita, a ima ih još.

Pogledajte šta je zabilježila jedna od naših najuspješnijih planinarki Dženita Merdan prije svog pohoda na Ararat u fotogaleriji:

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content