Razlozi zašto biste trebali posjetiti Kopenhagen

Sa toliko historije u Evropi i tako poznatih gradova kao što su Pariz, Venecija i mnogi drugi, često se previde mnogi drugi gradovi koji zaslužuju mnogo više pažnje nego što im se pridaje. Jedan od njih je svakako i Kopenhagen. U nastavku članka pročitajte samo neke od razloga zašto biste trebali posjetiti Kopenhagen.

Foto: Pixabay – MARKTPLATZRehburg-Loccum

Kopenhagen ima Tivoli Gardens, drugi najstariji aktivni zabavni park u svijetu. Otvoren je 17. augusta 1843. godine. Sa oko 4 milijuna posjetitelja godišnje, četvrti je najposjećeniji park u Europi. Jedna od najpoznatijih atrakcija ovog parka je Rutschebanen, drveni roller coaster izgrađen 1914. godine.

Christiansborg palača bila je dom za danske kraljevske porodice sve do požara 1794. godine. Još uvijek ima važnu ulogu, jer u njoj se nalazi danski parlament, odjel premijera i Vrhovni sud. Drugi požar izbio je 1992. godine, a 1997. godine popravci na ovoj palači su završeni. Glavno dvorište na koje se pruža predivan pogled sa palače služi za pokazivanje kraljevskih konja.

Amalienborg Palača – iako ima samo jedno ime ova palača se sastoji od četiri palače koje su izgrađene okrenute jedna prema drugoj oko trga, kako bi se prilagodile različite plemićke porodice tokom 18. stoljeća. Bila je primarna rezidencija kraljevske porodice u Danskoj 1794. godine, nakon požara u Christiansborg palači. Vladajući monarh može da odabere bilo koju od četiri palače za svoje prebivalište.

Foto: Pixabay – niller56

Najbolji svjetski restoran – Noma je osvojio titulu najboljeg svjetskog restorana tri godine zaredom. Također, je i jedan od najskupljih restorana. Prima i do 100.000 upita na mjesec, a uz listu čekanja od 1.000 ljudi morate rezervisati mjesto najmanje mjesec ili dva unaprijed. Sam restoran nudi vrhunske kuhare, kvalitetne sastojke, somelijere za odabir savršenog vina uz vaš obrok. Naravno, u ovom restoranu možete očekivati da ćete platiti 306 dolara za salatu od živih mrava kao jednu od specijaliteta.

Foto: Pixabay – eorihuela

Mala sirena – na temelju Hans Christian Andersonov-e bajke, ovaj kip otkriven je 1913. godine. Od tada ona je imala prilično uzbudljiv život za jedan neživi objekat. Gurnuta je u stijenu, ruka joj je potrgana, a glava joj je bila odrubljena tri puta. U manje morbidne priče spada ona da je posjetila Šangaj 2010. godine kako bi bila prikazana na Svjetskoj izložbi. Stavljen je i ekran na kojem se vidi kako kip „sjedi“, ali u ovom prizoru mogu uživati samo turisti na izletničkim brodovima.

Danski nacionalni muzej – svaki grad ima svoje slavne muzeje pa tako i Kopenhagen, ali ovaj ima neke nevjerovatne atrakcije. U njemu možete vidjeti fosile i sve uobičajne stvari kao u svakom muzeju, ali i dobro očuvana tijela „Bogova“ koja su stara hiljadama godina. Nalaze se u vitrinama, tako da se mogu vidjeti izbliza i stvarno to trebate vidjeti kako biste povjerovali. Muzej, također čuva ostatke kostura „sirena“ uz ploču sa pojedinostima gdje i kada je pronađena.

Foto: Pixabay – softcodex

Carlsberg muzej je osnovao JC Jacobsen 1847. godine. Carlsberg laboratorij je prvi svjetski laboratorij koji je znantveno trenirao pristup pivu. Zarađenim novcem od Carlsberg-a, Jacobsen je postepeno izgradio zbirku umjetnina koje su sada glavna kolekcija u Ny Carlsberg Glyptotek muzeju. Jacobsen je usvojio kukasti krst kao simbol za Carlsberg.

 

Mramor Crkva – smještena je neposredno uz Amalienborg palaču. Poznata je po svojoj arhitekturi. Prvi kamen temeljac položen je 1749. godine. Napredak je bio iznimno spor, zbog visokih troškova izgradnje, a nakon smrti arhitekta u 1754. godini i smrti kralja Frederika koji ju je i naručio, 1766. godine, Frederikov sin, kralj Christian VII, suspendirao je prjekat „do daljnjeg“ što je značilo 100 godina kasnije. Godine 1874. uspješni bankar i finansijer C.F. Tietgen završio je ovaj projekat

Foto: Pixabay – Jonny_Joka

Opera House smještena je odmah preko rijeke iz palače Amalienborg. Može primiti do 1.400 posjetioca, sa prostorom za 110 osoba orkestra. Najbogatiji čovjek u Danskoj, McKinney Moller zaslužen je za njeno otvorenje 2005. godine. Budući da je on finansirao cijelu izgradnju, zahtijevao je potpunu umjetničku kontrolu, te je imao mnoge sporove sa arhitektom. Sve ukupno izgradnja je koštala 442 milijuna dolara, što uključuje i trošak za 105 hiljada listova od 24-karatnog zlata koje krase strop u dvorani.

Christiania – na manje od jednog kvadratnog kilometra, Christiania je jedna od najmanjih zemalja na svijetu. Neki će reći da je to varanje i da je na popisu oko Kopenhagena, ali ona tehnički nije u Kopenhagen. Christiania je osnovana 1971. godine, kada se skupina pod nazivom „slobodni duhovi“ preselila u neiskorištene vojne baze i postavila kamp. Isprva, niko nije mario. Kasnijih godina bilo je nekih priča, poput zločina liberalnog korištenja teških droga. Postignut je dogovor i teške droge više nisu besplatno dostupne u Christiania. Iako svako može hodati i slobodno izlaziti, postoji duga lista čekanja da se preselite tamo, a kako biste postigli da se preselite morate biti preporučeni od strane stanovnika prije nego što cijeli grad odluči da li će vas pustiti da živite tamo. Ako napravite neku nevolju možete biti deložirani, a nakon vaše smrti zajednica odlučuje kome će biti dodijeljena vaša kuća i imovina.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content