Recept za somun

Mnoge somun asocira na ćevape, ali vruć somun se može jesti s pavlakom, maslacem, paštetom, a posebno dobro ide uz jela koja se umaču. Mehka korica i velika šupljina u unutrašnjosti čine somun posebnom vrstom hljeba, koja se može spremiti i kod kuće.

Sastojci za 10 somuna:

 

1 kg pšeničnog brašna

10 g svježe germe

2 male kašike soli

7 dl vode

 

Priprema tijesta:

Rastopiti germu u vodi. Brašno i so pomiješati i lagano dodavati vodu miješajući tijesto rukama. Tijesto treba da ostane mekano i vlažno, ali dovoljno čvrsto da se mogu oblikovati kuglice. Podijelite tijesto na 10-ak jednakih komada, oblikujte kuglice i stavite ih na pobrašnjenu površinu, pokrijte ih folijom i ostavite da nadolaze 1,5 sat na sobnoj temperaturi.

Kada je tijesto nadošlo, lagano jedno po jedno razvucite rukama na pobrašnjenoj podlozi. Nadošlo tijesto ne treba premijesivati. Dovoljo ga je samo rukama raspljeskati na debljinu od 0,5 cm.

Pečenje:

Zagrijte rernu na 250 stepeni. Stavite somune (dva po dva) na papir za pečenje i na tepsiju, te pecite dok se somuni ne napušu i ne zarumene (odprilike 4-5 minuta) što je znak da su gotovi. Rernu ne otvarati za vrijeme pečenja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content