Roštilj sa prijateljima je za mnoge najbolji način da provedu ugodne večeri na otvorenom. Ovaj spoj dobre hrane, veselog društva i prirode omiljeni su vid relaksacije i zabave mnogima, pa stoga donosimo neke korisne savjete kako biste organizirali proljetnu „al fresco“ gozbu.
Pripremila: Sara Krajina Jazvić
Mali savjeti za roštilj:
- roštilj pozicionirajte u odnosu na vjetar, tako da dim puše u suprotnom smjeru od vaših gostiju.
- meso na roštilju ne okrećite nožem ili viljuškom jer će vam svi sokovi iz mesa iscuriti. Koristite za to predviđene hvataljke.
- ako kobasice probodete viljuškom tokom roštiljanja, iz njih će iscuriti masnoća pa će biti manje masne, ali će vam istovremeno iscuriti i većina okusa.
- biftek je jedino meso koje smijete peći tako da ostane malo ružičasto u sredini, dok za sve ostalo meso vrijedi pravilo da ga dobro ispečete radi potencijalnih bakterija.
- Meso će biti posebno ukusno ako ga premažete senfom i ostavite stajati u ulju i začinima. U marinadu možete staviti listiće kadulje ili mente, no uklonite ih prije stavljanja mesa na roštilj da ne zagore.
Lignje s roštilja
Sastojci: 500 g lignji, 2 kašike sjeckanog kopra, 50 ml maslinovog ulja, 2 češnja bijelog luka, so, sok i ribana korica jednog limuna, 1 kašika soka od limete, kriške limete za dekoraciju
Priprema: Lignje očistite, operite i posušite. Rarežite ih po dužini i odvojite krakove. Pomiješajte maslinovo ulje, kopar, protisnuti bijeli luk, sok i ribanu koricu limuna. Dodajte sok od limete i narezane lignje. Posolite i promiješajte pa ostavite da se marinira oko 3 sata. Nakon toga lignje izvadite iz marinade i pecite ih na dobro zagrijanom roštilju dok ne omekšaju i dobro ne porumene. Ukrasite kriškama limete i poslužite uz sezonsku salatu.
Ražnjići s janjetinom
Sastojci: 800 g janjetine bez kosti, 150 ml maslinovog ulja, sok i ribana korica jednog limuna, 3 češnja bijelog luka, 1 kašika svježe sjeckane mente, biber, so, začin od povrća
Priprema: Maslinovo ulje pomiješajte s limunovim sokom, koricom limuna, narezanim bijelim lukom, mentom, biberom i začinom od povrća. Sve zajedno usitnite u blenderu. Ovom marinadom prelijte janjetinu narezanu na kocke i pokrivenu ostavite stajati na sobnoj temperaturi oko 2 sata. Na svaki drveni štapić za ražnjiće nabodite 3-4 kocke marinirane janjetine. Rešetke za roštilj premažite uljem i dobro zagrijte te ispecite ražnjiće sa svake strane.