„Reciklirani orkestar“.

“Svijet nam pošalje gomilu smeća, a mi mu vratimo muzikom”, poruka je koju nam šalje ovaj nevjerovatni orkestar koji je nastao u jednom predgrađu u Paragvaju

Cateura je siromašno naselje u Paraguaju gdje stanovnici praktično žive od smeća, recikliranjem i razvrstavanjem.Ovdje u Cateuri, djeca sviraju na instrumentima od smeća. Sve je počelo kada su dirigent Szaran i učitelj glazbe Favio Chavez pokrenuli glazbenu školu za djecu tog siromašnog mjesta, koje leži na deponiji otpada, međutim, bilo je više djece nego instrumenata. Jedan dan se pojavio dječak s neobičnom violinom. Bila je izrađena od otpada pronađenog na deponiji. Vidjevši neobično glazbalo, voditelji škole odlučili su da svi polaznici prijeđu na sviranje na instrumentima od smeća. Shodno tome svoj glazbeni sastav nazvali su „Reciklirani orkestar“.

Isprva je to bio samo pokus, ali nakon par godina instrumenti napravljeni od svakovrsnog otpada, počeli su zvučati približno kao tvornički. Sastav danas ima tridesetak članova, a smisao njegova postojanja je da i djeca koja žive u uvjetima ekstremnog siromaštva dobiju šansu raditi nešto kreativno i sudjelovati u društvenim procesima, misli su učitelja Chaveza.
Video koji donosimo inserti su iz filma Grahama Townsleya “Landfill harmonic”.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content