Reli dizajn iz 1970-ih – Historijske Ukrasne Folije za 911 Dakar

Historija Porschea 911 u relijima daleko od asfaltiranih puteva počela je prije prve pobjede na reliju Pariz-Dakar 1984. godine. Prvi prodori na Istočnoafričkom safari reliju 1970-ih urezali su se duboko u sjećanje. Iako se stil opcionalnog Rallye Design paketa za 911 Dakar uvelike oslanja na izgled pobjedničkog automobila iz 1984. godine, Porsche nudi tri ekskluzivne folije za 911 Dakar koje rekreiraju izgled učesnika na Istočnoafričkom safari relijima 1971., 1974. i 1978. godine.

 

Foto: Porsche Sarajevo

Rallye 1971: peto mjesto za poljski 911 tim

U sklopu ovog događaja, učesnici su prešli više od 5.000 km kroz savanu, pustu šikaru i visoravni Kenije, te se među svim relijima smatra jednim od najtežih. Porsche se prvi put odvažio prihvatiti izazov sa radnim timom 1971. godine. Modificirani 911 S modeli moglo se izvana prepoznati samo po jednostavnim crnim naljepnicama na haubi, prednjim krilima i vratima.

Rallye 1971 set naljepnica za 911 Dakar vraća se ovom dizajnu i dodaje takmičarski broj 19, koji je pripadao najuspješnijem 911 u ovom reliju – automobilu koji je bio peti 1971. godine, kojeg su vozili poljski vozači Sobiesław Zasada i Marian Bień. Set naljepnica dostupan je kod Porsche Tequipment za 4.165 €.

 


Rallye 1974: Björn Waldegård ulazi u borbu

Istočnoafrički safari reli imao je nevjerovatno duge etape – 1974. godine utrka je podijeljena u tri dionice od 1.450 do 2.019 kilometara, koje su ekipe morale preći za samo pet dana. Od 99 automobila koji su prijavljeni, samo ih je 16 stiglo do cilja. Švedski reli šampion Björn Waldegård, koji je već dva puta osvojio reli Monte Carlo u Porscheu, dugo je držao vodstvo uz suvozača Hansa Thorszeliusa u 911 Carrera 2.7 RS modelu i započeo treću dionicu sa razmakom od 36 minuta od automobila na drugom mjestu.

Međutim, povrijeđena ključna kost koštala ga je 72 minute, i na kraju je Waldegård izdržao i završio drugi. Karakteristične naljepnice glavnog sponzora bile su plave pruge koje su pratile linije ramena ovog inače bijelog automobila. Ponuđena folija rekreira ove motive, iako su pruge uže, a dodan je Porsche logotip na donjim rubovima vrata. Komplet naljepnica Rallye 1974 dostupan je za 4.165 €.

 

Foto: Porsche Sarajevo

Reli 1978: legendarni trkački dizajn

Björn Waldegård još nije bio gotov. Sa jednim od dva automobila 911 SC Grupe 4 koji su prilagođeni za tu svrhu, Šveđanin se okušao još jednom u Keniji i ubrzo pokazao konkurenciji da je odlučio pobjediti. Na kraju, međutim, Istočnoafrički safari reli će se ponovo pokazati izuzetno opasnim: ključna kost, amortizer, kardanska osovina – Waldegårdov Porsche pretrpio je previše oštećenja, u nekim slučajevima daleko od pomoći.

Brzi Šveđanin morao se zadovoljiti četvrtim mjestom, dok je južnoafrički dvojac Vic Preston Jr. i John Lyall zauzeo drugo mjesto. Naljepnice sponzora sastojale su se od valovitih oblika u narandžastoj i svijetloj i tamnosivoj boji, koje su poznate širom svijeta zahvaljujući aktivnostima Martini Racing tima osnovanog 1958. godine. Još jednom, Porscheovi dizajneri su s poštovanjem reinterpretirali povijesne naljepnice. Takmičarski broj 14 na vratima je pripadao drugoplasiranom Vicu Prestonu Jr. Set nalepnica Rallye 1978 je dostupan za 5.950 €.

Foto: Porsche Sarajevo

Svi setovi naljepnica mogu se naručiti bez naknade za poštarinu putem Porsche Exclusive Manufaktur. Setovi naljepnica Rallye 1971 i Rallye 1974 mogu se naručiti i kasnije putem Porsche Tequipment u Porscheovim centrima.

Dodatne informacije, kao i filmski i foto materijal, dostupni su u Porsche Newsroom: newsroom.porsche.com

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content