Rendang Daging ( Goveđi Rendang)

    Rendang Daging ( Goveđi Rendang)

    INDONEZIJSKA KUHINJA

    Indonežani su navikli na na izrazito ljutu hranu s čilijem, čiju ljutinu ublažavaju kokosovim mlijekom i krastavcima, rižom… Ljuta jela se serviraju s drugim jelima koja imaju blagi i neutralizirajući okus.

     

    Sastojci:

    –       1000 grama govedine

    –       1500 ml kokosovog mlijeka

    –       1 kom kurkuma lista

    –       1 stabljika limunske trave, isjeckana

    –       5 kom liste od limeta

    –       2 velike kašike soka od tamarinda

    a)

    7 supenih kašika narezanog chilija

    7 supenih kašika narezanog crvenog luka

    3 supene kašike narezanog bijelog luka

    1 supena kašika kurkume

    ½ supena kašika narezanog đumbira

    2 supene kašike narezanog galangala

    2 supene kašike soli

     Priprema :

    –   Stavite sastojke pod a) u blender i napravite začinsku pastu blenderom

    –   Stavite kokosovo mlijeko u wok, dodajte začinsku pastu i ostale sastojke: list kurkume, limunska trava, list od            limeta i sok od tamarinda. Pustite da se kuha na srednjoj vatri dok ne dobije gustinu i masnoću.

    –   Dodajte govedinu i kuhajte dok ne omekša. Povremeno promijesajte kašikom i pustite da meso  upije začine i         dobije smeđu boju.

    –   Servirajte uz kuhanu rižu.

    Recept smo dobili od supruge ambasadora Republike Indonezije, madam Haryati Subijaksono.


     

    Sve sastojke možete kupiti u  “Badem butik-u” i u “Condimentu”  butiku orijentalne, azijske, tex-mex hrane i začina, sa preko 300 različitih artikala, koji se nalazi u BBI Centru.

    Kokosovo mlijeko možete kupiti u Konzumu ili ga zamjeniti vrhnjem za kuhanje.