Rendang Daging ( Goveđi Rendang)

INDONEZIJSKA KUHINJA

Indonežani su navikli na na izrazito ljutu hranu s čilijem, čiju ljutinu ublažavaju kokosovim mlijekom i krastavcima, rižom… Ljuta jela se serviraju s drugim jelima koja imaju blagi i neutralizirajući okus.

Foto: Pixabay-DennyLubis

Sastojci:

–       1000 grama govedine

–       1500 ml kokosovog mlijeka

–       1 kom kurkuma lista

–       1 stabljika limunske trave, isjeckana

–       5 kom liste od limeta

–       2 velike kašike soka od tamarinda

a)

7 supenih kašika narezanog chilija

7 supenih kašika narezanog crvenog luka

3 supene kašike narezanog bijelog luka

1 supena kašika kurkume

½ supena kašika narezanog đumbira

2 supene kašike narezanog galangala

2 supene kašike soli

 Priprema :

–   Stavite sastojke pod a) u blender i napravite začinsku pastu blenderom

–   Stavite kokosovo mlijeko u wok, dodajte začinsku pastu i ostale sastojke: list kurkume, limunska trava, list od            limeta i sok od tamarinda. Pustite da se kuha na srednjoj vatri dok ne dobije gustinu i masnoću.

–   Dodajte govedinu i kuhajte dok ne omekša. Povremeno promijesajte kašikom i pustite da meso  upije začine i         dobije smeđu boju.

–   Servirajte uz kuhanu rižu.

Recept smo dobili od supruge ambasadora Republike Indonezije, madam Haryati Subijaksono.


Sve sastojke možete kupiti u  “Badem butik-u” i u “Condimentu”  butiku orijentalne, azijske, tex-mex hrane i začina, sa preko 300 različitih artikala, koji se nalazi u BBI Centru.

Kokosovo mlijeko možete kupiti u Konzumu ili ga zamjeniti vrhnjem za kuhanje.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content