Restorani Izmira i Bodruma uz Istanbul ušli u MICHELIN vodiče

Izmir i Bodrum pridružuju se Istanbulu kao dvije nove turske lokacije koje su ispitali i odobrili MICHELIN inspektori! Proširenje na dvije kultne turističke teritorije potvrđuje Tursku kao bogatu i uzbudljivu gurmansku destinaciju. Koji su restorani odobreni u Izmiru i Bodrumu – bit će poznato 09. novembra 2023. godine na ceremeniji u Istanbulu kada će vodiči biti objavljeni zajedno sa istanbulskim.

Fotografije ustupio centar za kulturu i turizam Turske

Izmir i njegova okolina, uključujući šarmantni kvart Urla, višestoljetnom egejskom i mediteranskom kulinarskom tradicijom nude obilje gastronomskih mogućnosti, od modernih restorana do domaćih kafića. Restorane uglavnom vode mladi domaći chefovi s ciljem valorizacije turske baštine.

Bodrum, kao jedna od najpoznatijih  turističkih destinacija nudi spoj turskih restorana koji čuvaju autentičnost i morske okuse, dok drugi nude bogatu internacionalnu kuhinju od kojih su najpopularnije azijska i italijanska.

Turska je već prepoznata kao vrhunska gastronomska destinacija svijeta, smatra međunarodni direktor vodiča MICHELIN, Gwendal Poullennec.

-Nakon našeg prvog zaustavljanja u Istanbulu prošle godine, naši inspektori su sa zadovoljstvom stavili i Izmir i Bodrum na svoju mapu puta. Zaista, ova dva mjesta nisu samo odlična za nezaboravna kulturna i turistička iskustva, već se mogu pohvaliti i kulinarskim scenama koje zaslužuju da budu otkrivene.

Dok Izmir i njegova okolina nude uzbudljive restorane koji njeguju lokalni terrior i nude vrhunske gastro vještine mladih kuhara, Bodrum odiše raznolikošću svojih restorana od kojih se mnogi tradicionalni nalaze u centru grada dok se inovativni koncepti mogu pronaći u luksuznim odmaralištima. Dodavanjem ove dvije nove teritorije u porodicu vodiča MICHELIN, iskreno se nadamo da ćemo svijetom širiti poruku da je Turska gastronomska destinacija koja se ne propušta, rekao je Poullennec.

Ministar kulture i turizma Republike Turske, Mehmet Nuri Ersoy, također je izrazio zadovoljstvo što su Izmir i Bodrum, nakon Istanbula, proglašeni gastrogradovima.

-Zahvaljujući našim talentovanim kuharima koji objedinjuju proizvode regije, od farme do stola, svijetu ćemo moći pokazati bogatstvo naše kulinarske kulture koja u svojoj srži ima koncept održivosti. Posjetioci Izmira i Bodruma koji kušaju tamošnje delicije bit će oduševljeni tirkiznim vodama turskog Egeja, historijskim naslijeđem, kvalitetom sadržaja i neograničenim mogućnostima od kruzerskog turizma do iskustva „plavog putovanja“. Uz nova dva MICHELIN grada, raste i potencijal turske kulinarske scene i čvrsto vjerujemo da će se u narednim godinama njima pridružiti i mnogi drugi gradovi, poručio je turski ministar Ersoy.

Kao što je to slučaj sa svim destinacijama koje pokriva, MICHELIN vodič će istaknuti kulinarsku scenu Izmira i Bodruma i preporučiti najbolje restorane koje nude na osnovu historijske i univerzalne metodologije MICHELIN vodiča. Kompletan izbor restorana „MICHELIN Guide İstanbul, İzmir, Bodrum 2024“ bit će predstavljen tokom ceremonije MICHELIN vodiča u Istanbulu. Izbor će biti dostupan na web stranici MICHELIN Guide, kao i na besplatnoj mobilnoj aplikaciji za iOS i Android.

MICHELIN vodič u Istanbulu, objavljen prvi put 2022. godine, ilustruje gastronomski potencijal i kulinarsku raznolikost ovog megapolisa preporučujući 53 restorana od kojih je kojih 5 sa zvjezdicom MICHELIN (1 dvije MICHELIN zvjezdice i 4 jedna zvijezda MICHELIN), 1 MICHELIN Green Star i 10 Bib Gourmand MICHELIN zvjezdice. Ovaj vodič predstavlja raznovrsna sezonska i specijalna jela te različite vrste i tipove ugostiteljskih objekata, od gastro restorana do luksuznih lokala.

Inače, gastronomski MICHELIN vodič jedan je od najpopularnijih u svijetu i najcjenjeniji je način rangiranja restorana i kuhinje visoke kvalitete. Vodič ima svoj sistem vrednovanja uzimajući u obzir kvalitet proizvoda, vještine kuhanja i originalnost kuhinje. MICHELIN zvjezdice dobivaju restorani sa najboljom kuhinjom. Michelinovi inspektori ocjenjuju restorane tako što ih posjećuju u tajnosti prateći sve što se dešava i razmatrajući vještine pripreme hrane, kreativnost, ali i cijenu.

Michelinov Vodič je utemeljen 1900. godine kako bi popularizirao automobilizam.  Počela ga je izdavati slavna automobilska guma koja mu je još uvijek vlasnik.

Michelin je zvjezdice počeo dodjeljivati 1926. godine. Pet godina kasnije, uveden je sistem od tri zvjezdice, a nakon još pet godina, 1936. objavljena su tačna značenja zvjezdica: jedna zvjezdica označava “vrlo dobar restoran“, dvije “restoran s odličnim kuhanjem”, a tri zvjezdice označavaju “iznimnu kuhinju, vrijednu posebnog putovanja”.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content