Rijeka

Rijeka, lučki grad burne prošlosti. Grad za svakoga. Zahvaljujući svojoj bogatoj i burnoj prošlosti tragovi se vide na gradskim ulicama i brojnim znamenitostima, pa ćete tako naići na ostatke rimske Tarsatike, elemente srednjovjekovnog Trsata, i moderne objekte kojima se odnedavno pridružio i Islamski centar sa najlepšom džamijom u Evropi.

Foto: Pixabay-maparetech

Rijeka ima dvadeset uređenih plaža, koje su se smjestile na krajnjim dijelovima grada, na zapadu i istoku. Na zapadnoj strani na Preluku, Biviu i Kantridi smjestilo se čak dvanaest većih plaža i to: Preluk, „S“ zavoj, Akademija, Uvala Kostanj, Lungo mare, Skalete, Bivio, Razbojna, Ploče, Vila Nora, Igralište, Brgudi. Plaža Preluk zbog specifičnog položaja i vjetra koji puše omiljeno je mjesto za surfere.

Na istočnoj strani, smjestile su se plaže: Križić, Sablićevo, Vila Olga, Park Hotel, Glavanovo, Srebrena, Ružićevo i Grčevo, to su najstarije plaže nekadašnjeg Sušaka koji je krajem 19. Stoljeća bio poznat kao kupališno odredište Mediterana.

Dvije riječke plaže, Kostanj i Ploče ponosne su vlasnice plavih zastava, najboljeg dokaza o čistoći mora i uređenosti prostora. Plaža Ploče hit je riječke rivijere, proteže se na pojasu od 14 000 kvadratnih metara. Također, Rijeka od ove godine ima i plažu za pse, koja se nalazi ispod stadiona na Kantridi i proteže na 500 kvadratnih metara. Plaža Kostanj je prva plaža u Hrvatskoj posebno opremljena za osobe s invaliditetom. Ujedno je i jedna od najopremljenijih plaža te namjene na Mediteranu.

Foto: Pixabay- paulinas

Ljubitelji prirode i aktivnijeg razgledavanja, grad mogu doživjeti i na drugi način – istražujući riječke šetnice uz more, kroz urbane ili šumske predjele, a za manje aktivne, parkovi su najbolja opcija za predah tijekom šetnje Rijekom.

Najpoznatija ulica u Rijeci je Korzo, kako mnogi kažu žila kucavica i glavnina gradskog života. Do kraja 18. stoljeća na ovom se mjestu nalazila šljunčana morska obala, brodogradiliše i gradska loža. Nakon zatrpavanja obrambenog jarka i rušenja gradskih zidina počele su nicati zgrade i reprezentativne palače različitih stilova. Današnji Korzo tijekom cijeloga dana prepun je ljudi i u njemu su smještene mnoge važne gradske ustanove.

Što se smještaja tiče otvorene su vam opcije u gradskim hotelima, privatnom smještaju i hostelu, jednom od najljepših u ovom dijelu Europe. U prelijepoj uvali Preluk nalazi se autokamp koji je popularno okupljalište wind-surfera zbog idealnog jutarnjeg vjetra.

U Rijeci ne propustite:

Korzo
Glavna gradska tržnica
Riječki Stari grad
Katedrala Sv. Vida
Brojne zanimljive crkve
Gradske palače
Trsatska gradina
Astronomski centar
Muzej Peek&Poke
Brojni muzeji, zbirke i izložbe

Večernji izlazak u klubove na Rivi
Kastav

Elvira Leka, Furaj.ba

Preuzmite turistički vodič za vaš Garmin uređaj OVDJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content