Rijeka

Rijeka

Lučki grad burne prošlosti. Grad za svakoga. Zahvaljujući svojoj bogatoj i burnoj prošlosti tragovi se vide na gradskim ulicama i brojnim znamenitostima, pa ćete tako naići na ostatke rimske Tarsatike, elemente srednjovjekovnog Trsata, i moderne objekte kojima se odnedavno pridružio i Islamski centar sa najlepšom džamijom u Evropi.

Rijeka ima dvadeset uređenih plaža, koje su se smjestile na krajnjim dijelovima grada, na zapadu i istoku. Na zapadnoj strani na Preluku, Biviu i Kantridi smjestilo se čak dvanaest većih plaža i to: Preluk, „S“ zavoj, Akademija, Uvala Kostanj, Lungo mare, Skalete, Bivio, Razbojna, Ploče, Vila Nora, Igralište, Brgudi. Plaža Preluk zbog specifičnog položaja i vjetra koji puše omiljeno je mjesto za surfere.

Na istočnoj strani, smjestile su se plaže: Križić, Sablićevo, Vila Olga, Park Hotel, Glavanovo, Srebrena, Ružićevo i Grčevo, to su najstarije plaže nekadašnjeg Sušaka koji je krajem 19. Stoljeća bio poznat kao kupališno odredište Mediterana.

 

Dvije riječke plaže, Kostanj i Ploče ponosne su vlasnice plavih zastava, najboljeg dokaza o čistoći mora i uređenosti prostora. Plaža Ploče hit je riječke rivijere, proteže se na pojasu od 14 000 kvadratnih metara. Također, Rijeka od ove godine ima i plažu za pse, koja se nalazi ispod stadiona na Kantridi i proteže na 500 kvadratnih metara. Plaža Kostanj je prva plaža u Hrvatskoj posebno opremljena za osobe s invaliditetom. Ujedno je i jedna od najopremljenijih plaža te namjene na Mediteranu.

Ljubitelji prirode i aktivnijeg razgledavanja, grad mogu doživjeti i na drugi način – istražujući riječke šetnice uz more, kroz urbane ili šumske predjele, a za manje aktivne, parkovi su najbolja opcija za predah tijekom šetnje Rijekom.

Najpoznatija ulica u Rijeci je Korzo, kako mnogi kažu žila kucavica i glavnina gradskog života. Do kraja 18. stoljeća na ovom se mjestu nalazila šljunčana morska obala, brodogradiliše i gradska loža. Nakon zatrpavanja obrambenog jarka i rušenja gradskih zidina počele su nicati zgrade i reprezentativne palače različitih stilova. Današnji Korzo tijekom cijeloga dana prepun je ljudi i u njemu su smještene mnoge važne gradske ustanove.

Što se smještaja tiče otvorene su vam opcije u gradskim hotelima, privatnom smještaju i hostelu, jednom od najljepših u ovom dijelu Europe. U prelijepoj uvali Preluk nalazi se autokamp koji je popularno okupljalište wind-surfera zbog idealnog jutarnjeg vjetra.

 

U Rijeci ne propustite:

Korzo
Glavna gradska tržnica
Riječki Stari grad
Katedrala Sv. Vida
Brojne zanimljive crkve
Gradske palače
Trsatska gradina
Astronomski centar
Muzej Peek&Poke
Brojni muzeji, zbirke i izložbe

Večernji izlazak u klubove na Rivi
Kastav

 

Elvira Leka, Furaj.ba

Preuzmite turistički vodič za vaš Garmin uređaj OVDJE