Rijetka zelena kometa na nebu iduće sedmice

Iduće sedmice na nebu će se vidjeti istinski spektakl – kometa Nishimura koja se polahko ali neumoljivo približava svom perihelu, najbližoj tački Suncu u svojoj dugoj orbiti.

Foto: Instagram

Kometa će na svoje odredište stići 17. septembra, a kako se približava našem Suncu, postaje sve sjajnija i vidljivija.

Blizu naše planete će proći sljedeće sedmice, 12. septembra, na udaljenosti od 125,4 miliona kilometara (skoro 84 posto udaljenosti između Zemlje i Sunca).

Kometa će svijetliti kako se bude približavala Suncu, ali će biti sve bliže i bliže našoj zvijezdi na nebu, što će otežavati njeno pravilno viđenje u odsjaju. Stoga, ako želite vidjeti kometu odmah, trebat će vam dvogled ali u slučajevima čistog neba, moći ćete je vidjeti golim okom. Budite spremni da to uradite rano ujutro!

Kometa se trenutno diže u ranim jutarnjim satima na istoku, konkretno, trenutno se nalazi između sazviježđa Raka i Lava. Pomaže biti ptica ranilica jer možete koristiti Veneru kao orijentir oko 4 ujutro. Kometu možete vidjeti malo iznad jutarnje zvijezde i malo u lijevo.

The sky live

Ako mislite da je rano da zbog toga ustajete, imajte na umu da se ovo događa jednom u životu. Idući put će ova kometa biti vidljiva na našem nebu početkom 2431. godine.

Kometa će se pojaviti na večernjem nebu prateći perihel, ali će biti udaljena samo pet stepeni od Sunca: ako mnogo više posvijetli moći ćete je bez problema vidjeti.

Kometu je otkrio japanski astronom amater Hideo Nishimura i dobila je službeni naziv C/2023 P1 (Nishimura). Ovo je treća kometa koju je otkrio Nishimura. Prva dva su C/1994 N1 (Nakamura-Nishimura-Machholz) i C/2021 O1 (Nishimura).

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content