Rim-La Citta Eterna

Prve asocijacije na Rim poput  carstva, spomenika,  mode, špageta, pizze ostanu u izmaglici u susretu sa šarmantnim talijanima, nevjerovatnom pokretnom kulturnom baštinom. Rim-La Citta Eterna

Fotografije i tekst: Merima Leka

 Želite li doživjeti  La Cittu eternu, Vječni grad potrebna vam je udobna obuća,  karta, dosta strpljena zbog  velikih gužvi  i dobra orijentacija,  kako bi  svaki momenat proveden u gradu koji ne spava bio iskustvo za sebe.

Po staroj poznatoj priči, Rim je nastao na sedam brežuljaka,  od osnivača Romula i Rema, gdje Romul u nastupu bijesa i ljubomore,  ubija Rema  i time zagospodari gradom.  Grad je vremenom dobio na važnosti,  postajući  prijestolnicom Rimskog Kraljevstva, Republike i na koncu Rimskog Carstva.  Procjenuje se da je na vrhuncu svoje naseljenosti imao i preko tri miliona stanovnika u periodu prije Nove ere.

Obilazak počinjemo od željezničke stanice Termini,  mjesto starih Dioklecianovih termi.

Bazilika Santa Maria Maggiore ili San Pietro in Vincoli su muzeji za sebe,  ogromna zdanja, mnogo spomenika i  utjecaja različitih vremenskih epoha.  In Vincoli je dom jednom od  Mikelagelovih djela ‘Mojsije u lancima’.

Jedan  od najpoznatijih sakupljališta rimskog stanovništva  stare ere je i Koloseum,  mjesto hrabrosti, ludosti i surove prošlosti.  Po principu ‘narodu dajte hljeba i igara’ stanovništvo je uživalo u najokrutnijim borbama ljudi i životinja. Satusno rangirani, zauzimali bi mjesta i uživali u igrama koje su se odvijale unutar Koloseuma.  Navodi se da su prvi kršćani protestovali zbog navedene okrutnosti i dehumanizacije čovjeka prilikom igara, zbog čega su ih vlasti zatvarale i kao kaznu bili osuđivani na borbu unutar arene za život ili smrt.

Da biste  izbjegli duge redove pred Koloseumom,  možete kupiti jednu kartu za Rimske forume i Koloseum, koja iznosi 12 eura, te zahvaljujući tome ulazite na poseban ulaz bez nepotrebnog zadržavanja.

kapitol

Kapitol

Nedaleko od Koloseuma nalaze se ostaci Rimskih foruma, od ukupno tri, dva su sačuvana, kao sjećanje na kulturni, politički, pravni i religiozni život starog Rima. Nastavljamo prema Kapitolu, jednom od sedam brežuljaka , i crkvi Santa Maria Aracoeli, mjestu vječnog počinka naše posljednje bosanske kraljice Katarine.  Spomenik uklesan u zidu,  natpis Katarina Regina Bosnensi  pripada ženi koja je nekoć snivala  snove o povratku u domovinu. Nakon smrti proglašena je Blaženom.

Katarina Regina Bosnensi

Nezaobilazna je posjeta Španskom trgu, okupljalištu rimske mladeži i turista, Panteonu, drevnom hramu rimskih bogova kao i fontani di Trevi, ukoliko budete u mogućnosti zbog enormne gužve, kao i Trgu svetog Petra.

Fontana di Trevi

 Želite li se slikati sa gladijatorima, pripremite jedan euro,  pojesti kolač i popiti kahvu u blizini Panteona  odvojit ćete i do 15 eura, za komad pizze,  koja više liči na slabo pečenu kljukušu, tri eura.  Prilikom ulaska u restorane obratite pažnju da li mušterije sjede ili stoje, u nekim restoranima stolica se naplaćuje 2.50 eura, svakako ne zaboravite probati talijanski sladoled čije zadovoljstvo iznosi tri eura.

Turističko obrtništvo se odvija kao po nekom nepisanom pravilu, rad u restoranima je prepušten talijanima, suvenirnice većinom kinezima,  koji su u tome  ispekli zanat, gdje god dođu kao svoj su na svome. Trgovi, ulična prodaja pripada useljenicima, većinom porijeklom iz Afrike,  gdje možete  kupiti  dobru repliku Pradine torbe za 50 eura od very good quality leather,  ukoliko uputite srdačan osmijeh dobit ćete i za pet eura..Treća skupina su Indijci koji prodaju maglu.

Grad raznolikosti, civilizacijskih tekovina, šarmantnih talijana, ta  La citta eterna dođoh, vidjeh i ponovo ti se vraćam..

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content