Rimsko naslijeđe Sarajeva – digitalizacija kulturne baštine Ilidže

Bogato kulturno naslijeđe sa područja općine Ilidža uskoro će biti digitalizirano.

Rimske iskopine na Ilidži; Foto: Wikipedia

Predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Tarik Stambolić i zamjenici predsjedavajućeg Redžo Lemezan i Samir Avdić održali su sastanak 19. januara 2021. godine sa profesoricom Selmom Rizvić i asistenticom Ivonom Ivković iz Udruženja za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine u BiH – DIGI.BA.

Na sastanku je rukovodstvu Vijeća prezentiran projekat Roman heritage in the Balkans i Rimsko naslijeđe Sarajeva, koji između ostalog, obuhvataju i virtualnu šetnju kroz nacionalni spomenik Rimske iskopine na Ilidži kod Sarajeva, edukativni kviz, te aplikaciju za mobilni uređaj putem koje se zainteresirani mogu upoznati sa pretpostavljenim izgledom antičke vile i termalne banje.

Predstavnici Udruženja podsjetili su i na jedan od svojih prvih projekata iz oblasti digitalizacije kulturnog naslijeđa, a kojim je promoviran nacionalni spomenik Arheološko područje – prahistorijsko naselje u Butmiru.

Kada je u pitanju kulturno naslijeđe važno je naglasiti da se na području općine Ilidža nalazi čak 11 nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, a iz rukovodstva vijeća su istakli nezadovoljstvo stepenom njihove zaštite i promocije.

Sa predstavnicama Udruženja dogovorena je buduća saradnja kao doprinos razvoju i promociji kulturnog turizma na Ilidži kroz kreiranje i prezentaciju digitalne kulturne baštine. U narednom periodu planirano je postavljanje spomenutih sadržaja na zvaničnu web stranicu Općine, uređenje i obilježavanje spomenutih spomenika i postavljanje QR kodova za pokretanje digitalnih promotivnih aplikacija.

Udruženje Udruženje za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine “Digi.ba” čine vrhunski eksperti iz oblasti računarske grafičke informatike, kulture, kulturnog menadžementa, kulturnog turizma i marketinga, koji iza sebe imaju niz uspješno realizovanih projekata u polju digitalizacije i vizuelizacije kulturne građe.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content