Rotterdam na kapiji Evrope

Rotterdam, grad i luka u Nizozemskoj, na ušću Rajne u Sjeverno more, drugi je grad po veličini, ali najvažniji saobraćajni čvor države. Njegova luka najveća je u Evropi i treća po veličini u svijetu.

Tekst i fotografije: Emira Azganović

Baza svjetskih kompanija i sveučilišta

U ovom dinamičnom lučkom gradu živi više od 170 nacionalnosti i kulturnih zajednica, dok 50% stanovništva čine Nizozemci. Međunarodno je priznat kao kapija Evrope, čija je luka središnje čvorište najvećeg evropskog pomorskog klastera.

Rotterdam impresionira na svakom koraku, pun je moderne arhitekture, muzeja, umjetnosti, restorana i raznovrsne hrane odličnog okusa. Kao baza za velike multinacionalne kompanije i svjetski poznata sveučilišta kao što su Erasmus University, Willem de Kooning Academy i Codarts, privlači veliku međunarodnu i iseljeničku zajednicu.

Središte grada teško je bombardovano u nacističkom vazdušnom napadu 1940. Tada je za 15 minuta nestao gotovo cijeli centar. Uništeno je 24.000 kuća, 32 crkve i 2 sinagoge, blizu 900 ljudi je izgubilo život, a oko 80.000 ostalo bez krova nad glavom. Kada se počeo obnavljati nakon Drugog svjetskog rata, grad Rotterdam nije želio nadomjestiti srušeno, nego je odlučio da se gradi iz temelja. Stoga nema mnogo tipičnih nizozemskih građevina. Krasi ga moderna arhitektura, a zahvaljujući 352 nebodera među kojima je Maastoren sa svojih 165 metara najviši u Nizozemskoj i Beneluxu, Rotterdam nazivaju i Manhattanom na Maasu.

Do Rotterdama je prilično lako doći iz bilo kojeg većeg grada u Nizozemskoj. Vozovima je odlično povezan s Antwerpenom, Briselom, Amsterdamom, Parizom… Pristupačan je za automobile, a javni prevoz predstavljaju metro, autobusi i tramvaji.

Stara luka

Luka Rotterdam

Nevjerovatno je iskustvo posjetiti je i pokušati razumjeti njenu važnost u privredi zemlje. Obilasci brodom izvrstan su način za razgledanje luke i golemih teretnih brodova, velikog broja pristaništa, skladišta i brodogradilišta koji oduševljavaju veličinom i radom asocirajući na industrijska čuda. Neizostavno je posjetiti i prekookeanski brod SS Rotterdam i Pomorski muzej, gdje se može ući u stare brodove i istražiti njihova unutrašnjost. Muzej se nalazi u središtu Rotterdama.

Stara luka

Stara luka (Oude Haven) najstarija je gradska luka. Ovdje se nalazi mnoštvo restorana i terasa s pogledom na historijske brodove i Witte Huis, koji je izgrađen 1898. i bio prvi neboder u Evropi.

Dugo najviša zgrada u Nizozemskoj, Witte Huis jedan je od rijetkih koji je preživio bombardovanje Rotterdama 1940. godine. Samo rupe od metaka na fasadi zgrade podsjećaju na ovo mračno poglavlje u historiji grada.

Cube Houses

Cube Houses

U samom centru Rotterdama smjestile su se čuvene žute kockaste kuće nazvane Cube Houses. Iako je to teško na prvi pogled pomisliti, riječ je o stambenim zgradama osmišljenim da podsjećaju na stabla u šumi. Kocke su nagnute i podijeljene na tri nivoa, što vas tjera da se zapitate koliko je praktično živjeti ovdje, kako se useljavaju i kakav namještaj imaju stanari uzimajući u obzir čudne uglove zidova i prozora. Zato je moguće posjetiti Show-Cube, potpuno opremljenu kockastu kuću koja služi kao muzej.

De Markthal

S preko 178 kultura u gradu, Rotterdam je prava gurmanska destinacija. Zastupljeni su restorani gotovo svih stranih kuhinja, a mnogi od njih su veganski i halal.

Za sve koji vole dobru hranu pravo mjesto za posjetu je De Markthal, tržnica s velikim brojem štandova i restorana sa svježom hranom. U obliku je kupole i predstavlja pravo umjetničko djelo na čijim zidovima i plafonu se nalaze divovsko voće, cvijeće i insekti. Mnogi od štandova imaju prostor za sjedenje na spratu, tako da odozgo možete posmatrati unutrašnjost, ali i trg ispred.

Drugi po veličini most u Nizozemskoj dobio je nadimak Labud zbog svog velikog uspravnog jarbola koji podsjeća na vrat labuda. U njegovom središtu nalazi se baskula koja se otvara omogućavajući prolaz većih brodova. Most ima više saobraćajnih traka za vozila, tramvaje, biciklističke staze i trotoare za pješake.

Willems most

Willems most

Zvanično Willemsbrug, ovaj prekrasni crveni most još je jedan od simbola Rotterdama. Dug je 318 metara, a širok 33 metra. Posebno je iskustvo šetati mostom noću i uhvatiti pogledom horizont Rotterdama, uključujući i most Erasmus.

Willems most

De Rotterdam

Odmah pored Erasmus mosta nalazi se zgrada De Rotterdam, građevinski kompleks od tri međusobno povezane kule, koju nazivaju i vertikalnim gradom. Dobila je ime po čuvenom brodu SS Rotterdam, koji je prevozio holandske migrante u Ameriku krajem 19. i 20. vijeka. Ima 45 spratova, što je čini petom najvišom zgradom u Nizozemskoj (prve četiri se također nalaze u Rotterdamu).

De Markthal

Rotterdam impresionira na svakom koraku sa svojom arhitekturom, muzejima, umjetnošću, restoranima i raznovrsnom hranom odličnog okusa

Hotel New York

Hotel New York, još jedan preživjeli objekat u Drugom svjetskom ratu, nekadašnje je sjedište Holland Amerika Linea odakle je između 1873. i 1970. na hiljade migranata otišlo u Sjedinjene Američke Države brodovima. Danas je omiljeno mjesto za uživanje u sunčevim zrakama na vanjskoj terasi i u parku ispred, s pogledom na Rotterdam, luku i rijeku.

McDonald’s

McDonald’s

Nekada je to bila najružnija zgrada Rotterdama zbog čega je gradsko vijeće odlučilo srušiti je, no, McDonald’s ju je imao u zakupu na još 40 godina. Konačna odluka bila je da se napravi novi i privlačniji objekat, koji se dobro uklapa u okolinu. Danas sa svojom zlatnom fasadom i prekrasnim spiralnim stepenicama predstavlja jedan od najluksuznijih McDonald’sovih restorana na svijetu.

Rotterdam Central Station

Željeznička stanica je još jedna zgrada s modernom i jedinstvenom arhitekturom. Zgrada ima trokutasti oblik, a na površini krova od 10.000 m² nalazi se 3000 solarnih panela koji prikupljaju i obezbjeđuju solarnu energiju za liftove, pokretne stepenice i svjetla. Na ulazu postavljeni sat izvorni je sat sa stare stanice iz 1957. godine, čuvajući dio njene historije. Unutrašnjost je također impresivna. Kroz njena vrata svakodnevno prolazi preko 100.000 putnika, koji unutar stanice imaju na raspolaganju restorane i kafeterije u kojima uz ručak i piće čekaju vozove. Ispod stanice nalazi se ogroman parking za 5190 bicikala.

de markhtal
De Markthal

Nizozemska, zvanični naziv države

Umjesto pravim imenom Nizozemsku mnogi pogrešno nazivaju Holland ili Holandija, ali od 1. januara prošle godine Nizozemci su odlučili da se prestane sa korištenjem naziva Holandija i da se za tu državu od sada koristi samo Nizozemska kao jedini zvanični. Geografski pojam Holandija uži je od Nizozemske i podrazumijeva prostor dviju pokrajina, od ukupno 12 koliko ih ima. U “dvije” Holandije smještena su tri najveća nizozemska grada: Amsterdam, Rotterdam i Den Haag.Plutajuća farma

PLUTAJUĆA FARMA

U Rotterdamu je 2019. godine otvorena plutajuća mliječna farma koja pokazuje kako kroz održivi razvoj proizvodnja hrane može postati manje osjetljiva na klimatske promjene, spriječava se gubitak hrane, smanjenju transport i poboljšanju kvaliteta hrane”.

Stoka u luci se hrani, između ostalog, žitom iz lokalne pivare, travom s roterdamskih fudbalskih i golf terena kao i ostacima prehrambenih proizvoda iz lokalnih restorana. Za mužu je odgovoran robot, dok se mlijeko prerađuje odmah, na licu mjesta. Transport se obavlja električnim vozilima a vlastitu električnu energiju farma proizvodi iz plutajućih solarnih panela dok svježu vodu osigurava kroz integrirani sustav za prikupljanje i pročišćavanje kišnice. Dobijeni kravlji stajnjak se koristi za stvaranje prirodnog gnojiva.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content