Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kakanj
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Fojnica
    • Počitelj
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • Izletišta
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kakanj
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Fojnica
    • Počitelj
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • Izletišta
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Rozata – dubrovačka poslastica iz srednjeg vijeka
 Rozata – dubrovačka poslastica iz srednjeg vijeka
Furaj Planetom Kuhinja

Rozata – dubrovačka poslastica iz srednjeg vijeka

by Furaj.ba 5 min read

AA

Rožata je tradicionalna dalmatinska slastica koja se u ovim krajevima Hrvatske generacijama priprema po izvornom receptu koji se prenosi s koljena na koljeno. U Dubrovniku je zovu rozata, gdje je pripremaju obogaćenu likerom od ruže – rozalinom. Po svom sastavu i načinu pripreme se ne razlikuje previše od creme caramele ili flana.

Foto: Furaj.ba

Fratrov puding

Dubrovačka rozata dio je gastronomske baštine srednjovjekovne Dalmacije, koja je usprkos mnogim utjecajima tadašnjih sila Mletačkog i Osmanskog carstva, preživjela. Prenosila se s generacije na generaciju, ali je uspjela zadržate svoj izvorni recept.

Prvi zapisi o najpoznatijem jelu hrvatske gastronomije sežu iz vremena Mletaka, a 1300. godine zabilježeno je pod imenom „fratrov puding“. Mlečani su odavno otišli, a rozata je ostala s jednom fantastičnom nadgradnjom iz francuske kuhinje. Riječ je o karameliziranoj košuljici u kojoj se rozata banjamari ( fran. Bain – Marie) kuha i glavnom sastojku koji se koristi u pripremi po kojem je dobila ime. To je liker od ruže, ili kako Dubrovčani koji ga već stoljećima pripravljaju nazivaju – rosalin.

U imenu se razliku zbog narječja, u dalmatinskom čakavskom narječju kaže se rožata, a u govoru Dubrovčana, rozata prelazi u rožatu – izgovor koji se najčešće koristi. Nije nevažno ni da je upamtite kao rozatu jer ova dubrovačka slasticu pripremljena po izvornom receptu s ružinim likerom rosalinom predložena je za uvrštenje na UNESCO- ov popis zaštićene nematerijalne baštine, uz veliku podršku Hrvatskog kuharskog saveza i sekretara Udruženja kuhara Dubrovačko – neretvanske županije, akademika kuharstva Bože Lučića.

Foto: Furaj.ba

Originalni recept

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Broj porcija: 4

Sastojci:

0.5 l mlijeka

6 jaja

6 kašika šećera

2 vrećice vanilin šećera

Limunova korica

Liker od latica ruže

200 g šećera za karamel

Priprema: Šećer i vanilin šećer je potrebno pomiješati s mlijekom, prokuhati i maknuti s vatre da se ohladi. Izmiksati jaja i pomiješati ih s ohlađenim mlijekom, naribati koricu limuna i dodati par kapi likera od ruže. Rastopiti šećer (200 grama) do faze karameliziranja ( paziti da ne zagori ). Pažljivo ga razliti po stranama posude u kojoj se rozata peče i pustiti da se ohladi. Smjesu uliti u posudu s karamelom, te istu posudu staviti u veći protvan s vodom, tj. vodenu kupelj. Rozatu stavite peći u zagrijanu pećnicu 45 minuta na 150 stepeni. Dobro ohlađenu rozatu odvojite od stijenke posude u kojoj se pekla, na posudu stavite tanjir, pritisnite i okrenite. Za kraj, pokapajte s još par kapi likera.

  • 34K
    Share
    Facebook
  • 0
    Share
    Twitter
  • 0
    Share
    LinkedIn
  • 0
    Share
    Viber
  • 0
    Share
    WhatsApp
Previous post
Next post
Čitaj više
Održivi razvoj

Kanton Sarajevo dobija 275 zelenih otoka za razvrstavanje otpada

2 Juna, 2023
Korisne Informacije

Ljetovanje u Hrvatskoj – šta sve smijete prenijeti preko granice?

2 Juna, 2023
Novosti

FHMZ objavio sezonsku prognozu do 31. augusta

2 Juna, 2023
Novosti

Ljeto u Sarajevu

2 Juna, 2023
Pratite nas
  • 34.8K
    Fans
    34.8K
    Fans
  • 13K
    Followers
    13K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Održivi razvoj

Kanton Sarajevo dobija 275 zelenih otoka za razvrstavanje otpada

U okviru projekta “Efikasan sistem upravljanja otpadom u Kantonu Sarajevo“,

Korisne Informacije

Ljetovanje u Hrvatskoj – šta sve smijete prenijeti preko granice?

Planirate li ovog ljeta putovati u Hrvatsku sigurno se pitate

Novosti

FHMZ objavio sezonsku prognozu do 31. augusta

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je sezonsku prognozu vremena za Bosnu

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.