Rožata – dubrovačka poslastica iz srednjeg vijeka

Rožata je tradicionalna dalmatinska slastica koja se u ovim krajevima Hrvatske generacijama priprema po izvornom receptu koji se prenosi s koljena na koljeno. U Dubrovniku je zovu rozata, gdje je pripremaju obogaćenu likerom od ruže – rozalinom. Po svom sastavu i načinu pripreme se ne razlikuje previše od creme caramele ili flana.

Foto: Furaj.ba

Fratrov puding

Dubrovačka rozata dio je gastronomske baštine srednjovjekovne Dalmacije, koja je usprkos mnogim utjecajima tadašnjih sila Mletačkog i Osmanskog carstva, preživjela. Prenosila se s generacije na generaciju, ali je uspjela zadržate svoj izvorni recept.

Prvi zapisi o najpoznatijem jelu hrvatske gastronomije sežu iz vremena Mletaka, a 1300. godine zabilježeno je pod imenom „fratrov puding“. Mlečani su odavno otišli, a rozata je ostala s jednom fantastičnom nadgradnjom iz francuske kuhinje. Riječ je o karameliziranoj košuljici u kojoj se rozata banjamari ( fran. Bain – Marie) kuha i glavnom sastojku koji se koristi u pripremi po kojem je dobila ime. To je liker od ruže, ili kako Dubrovčani koji ga već stoljećima pripravljaju nazivaju – rosalin.

U imenu se razliku zbog narječja, u dalmatinskom čakavskom narječju kaže se rožata, a u govoru Dubrovčana, rozata prelazi u rožatu – izgovor koji se najčešće koristi. Nije nevažno ni da je upamtite kao rozatu jer ova dubrovačka slasticu pripremljena po izvornom receptu s ružinim likerom rosalinom predložena je za uvrštenje na UNESCO- ov popis zaštićene nematerijalne baštine, uz veliku podršku Hrvatskog kuharskog saveza i sekretara Udruženja kuhara Dubrovačko – neretvanske županije, akademika kuharstva Bože Lučića.

Foto: Furaj.ba

Originalni recept

Vrijeme pripreme: 60 minuta

Broj porcija: 4

Sastojci:

0.5 l mlijeka

6 jaja

6 kašika šećera

2 vrećice vanilin šećera

Limunova korica

Liker od latica ruže

200 g šećera za karamel

Priprema: Šećer i vanilin šećer je potrebno pomiješati s mlijekom, prokuhati i maknuti s vatre da se ohladi. Izmiksati jaja i pomiješati ih s ohlađenim mlijekom, naribati koricu limuna i dodati par kapi likera od ruže. Rastopiti šećer (200 grama) do faze karameliziranja ( paziti da ne zagori ). Pažljivo ga razliti po stranama posude u kojoj se rozata peče i pustiti da se ohladi. Smjesu uliti u posudu s karamelom, te istu posudu staviti u veći protvan s vodom, tj. vodenu kupelj. Rozatu stavite peći u zagrijanu pećnicu 45 minuta na 150 stepeni. Dobro ohlađenu rozatu odvojite od stijenke posude u kojoj se pekla, na posudu stavite tanjir, pritisnite i okrenite. Za kraj, pokapajte s još par kapi likera.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content