Ruralni turizam – Poželjna opcija za malo drugačiji odmor

Selo često pruža osjećaj topline i gostoljubivosti koji je teško naći u urbanim sredinama. Gosti mogu uživati u domaćoj hrani pripremljenoj s ljubavlju, dijeliti priče s lokalnim stanovništvom te se osjećati dobrodošlo u njihovom okruženju

Ruralni turizam u Bosni i Hercegovini predstavlja veliki potencijal, kako za turiste tako i za domaćine, te je važan segment razvoja turizma u zemlji. Odlična iskustva turista, raznolika ponuda, relativno niske cijene, te zapošljavanje lokalnog stanovništva su doprinijeli  značajnom razvoju ove grane turizma.

Putovanja i boravak turista u ruralnim, obično u manje naseljenim područjima udaljenim od gradova ili razvijenih područja, stavljaju naglasak na iskustvo života u prirodi, tradicionalnu kulturu, lokalnu hranu i aktivnosti na otvorenom. Ruralni turizam pruža posjetiteljima priliku da se udalje od užurbanog gradskog života i stresa, te da dožive autentičan način života u ruralnim područjima.  Osim toga, selo ili seoska zajednica često pruža osjećaj topline i gostoljubivosti koji je teško naći u urbanim sredinama. Gosti mogu uživati u domaćoj hrani pripremljenoj s ljubavlju, dijeliti priče s lokalnim stanovništvom te se osjećati dobrodošlo u njihovom okruženju.

 Drugi način života

Interakcija turista s lokalnim stanovništvom igra ključnu ulogu. Domaćini imaju priliku dijeliti svoje znanje, vještine i tradiciju s gostima, dok turisti imaju priliku naučiti o novim kulturama i načinu života. Ovakva razmjena obogaćuje i turiste i domaćine, stvarajući veze i razmjenjivanje iskustva i znanja  među različitim zajednicama.

Iako je ovo relativno mlada grana turizma, pojam podrazumijeva mnogo oblasti i aktivnosti. Agro turizam, na primjer, daje posjetiteljima priliku da aktivno učestvuju u svakodnevnim aktivnostima svojih domaćina, poput obrade zemlje, košenja trave ili pripreme tradicionalnih jela, branja voća i povrća te briga o domaćim životinjama. Farmama i drugim poljoprivrednim gazdinstvima, ovo je najčešće dodatna djelatnost, dok im primarna ostaje poljoprivreda ili stočarstvo, od koje ostvaruju glavninu prihoda. Agro turisti ne spavaju u posebnim objektima, već u domaćinstvima. 

U harmoniji sa prirodom i domaćinima

U posljednjim godinama  istraživanja su pokazala da je turistima sve više važno očuvanje prirode i smanjenje negativnih posljedica putovanja na okolinu i zajednice. Eko turizam  osigurava održiv odmor koji pomaže u zaštiti i očuvanju prirode. Turisti koriste lokalne resurse, mora postojati određeni obrazovni element i aktivnosti trebaju imati minimalan uticaj na okolinu. 

Ruralna područja nude razne aktivnosti na otvorenom, poput planinarenja, vožnje bicikla, jahanja ili istraživanja lokalnih znamenitosti i tradicija. Sve ovo zajedno stvara nezaboravno iskustvo koje turisti često traže prilikom planiranja putovanja, posebno u vremenu kada su potreba za opuštanjem i povezanošću s prirodom sve veće.

Sticanje novih vještina je odličan način da se  upotpuni vrijeme na odmoru. Pored animaranja turista ove aktivnosti čuvaju brojne običaje i zanate od zaborava te pomaže razvoju lokalnih zajednica. Lokalno stanovništvo rado dijeli svoje vještine u nizu zanata, pravljenju korpi, tapiserije, pletenju, pripremanju džemova i zimnica, tradicionalne hrane i slično. 

Kad spominjemo hranu treba reći da je nekim turistima glavna motivacija upravo otkrivanje tradicionalnih lokalnih jela. Lokalno proizvedena hrana i pića koje konzumiraju turisti igraju važnu ulogu u razvoju ekonomske i okolišne održivosti, pomažući poljoprivrednicima da prodaju hranu koju proizvedu. Hrana je sredstvo koje dozvoljava trenutnu i autentičnu vezu s kulturom ili tradicijom. Gastro turisti mogu posjećivati lokalne proizvođače i festivale hrane.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content