Ruska salata uz bosanske specijalitete

    Ruska salata uz bosanske specijalitete

    RUSKA KUHINJA

    Ruska salata koja je poznata još i pod imenom Olivier nastala davne 1860. godine u jednom restoranu u Moskvi, kao kreacija francuskog kuhara Olivier-a. Dosta je slična francuskoj salati, razlikuje se u tome što uz povrće kao dodatak ide i meso.

     

    Sastojci:

    5 kuhanih jaja

    5 mrkvi

    5 kiselih krastavaca

    5 krumpira

    400 g graška

    200 g salame po izboru

    450 g majoneze

    malo senfa

    malo soka od limuna

    malo soli

    ulje

    ocat

    Priprema:

    Isjeći krompir i mrkvu na sitne kockice pa ih skuhati.
    U zdjelu staviti oprani grašak iz konzerve, zatim sitno isjeckani krompir, mrkvu, jaja, kisele krastavice pileću salamu, dodati iscjeđeni sok od limuna i ocata po želji, po želji i malo soli, jednu kašiku senfa i majonezu, obično oko 400-500 grama majoneze, zavisi od željenog ukusa.

    Polako sve sastojke izmiješati da se sjedine.