Sabiha Gökçen – aerodrom nazvan po neustrašivoj ženi

  Sabiha Gökçen – aerodrom nazvan po neustrašivoj ženi

  Kada sletite na jedan od dva međunarodna aerodroma u turskoj metropoli Istanbulu, onaj manji, jeste li se ikada zapitali ko je bila žena po kojoj nosi naziv.? Odgovor je veoma zanimljiv.

  Iako bi se na prvu pomislilo da je riječ o nekoj naučnici, ili možda kulturnoj djelatnici, Sabiha Gökçen bila je prva borbena pilotkinja u svijetu. Ona je ujedno i usvojena kćerka osnivača moderne Turske, čuvenog Mustafe Kemala Atatürka.

  (Sabiha Gökçen s oficirima)

  Prema službenim izvorima i intervjuima koje je dala, ona je bila kćerka Mustafe Izzeta Beya i Hayriye Hanım. No, kada je Atatürk posjetio Bursu 1925., tada je 12-godišnja Sabiha upitala da razgovara s njim izrazivši želju da studira u internatu. Dirnut njenom životnom pričom, Atatürk je odlučio usvojiti i pitao njenog brata za dozvolu da je povede u Çankaya predsjedničku rezidenciju u Ankari, gdje bi živjela s drugim usvojenim kćerkama, a to su bile Zehra, Afet i Rukiye.

  (Slijeva na desno: Rukiye, Sabiha, Afet i Zehra)

  Sabiha je pohađala Çankaya osnovnu školu u Ankari i Američku akademiju Üsküdar u Istanbulu. Odabrana je kao jedini ženski pilot za plakat The 20 Greatest Aviators in History, kojeg je objavio United States Air Force 1996. godine.

  Aerodrom nazvan po njoj drugi je po veličini u Turskoj. Smješten u provinciji Sakarya, nekih 35 kilometara jugoistočno od centra grada, otvoren je 2001. kako bi se glavni aerodrom u Istanbulu rasteretio, mada je u naredne tri godine bio slabo korišten s ciljem izbjegavanja finansijskih gubitaka operatoru aerodroma Atatürk.

  Broj putnika je porastao s 245.000 iz 2004. godine na skoro 29 miliona u 2015. godini.

  Aerodrom ima internacionalni i nacionalni terminal.