Salep – napitak za hladne dane

Salep je fini, topli, slatki napitak idealan za hladne zimske dane, napitak kojeg su nama donijeli Turci, a proširio se po Bliskom istoku pa sve do Engleske i Njemačke. 

Salep u prahu je osušeno, mljeveno korijenje nekoliko vrsta divlje orhideje (ili samo gomolj orhideje).

Kod nas se salep priprema od osušenog, samljevenog i prerađenog gomolja Običnog kaćuna (Orchis morio).  Kaćun, vrani luk, kukovec je višegodišnja zeljasta biljka s uspravnom stabljikom visine do 35 cm. Listovi su sabljasti i sočni. Cvjetići su bijeli ili ružičasti, skupljeni u klas. Ima dva gomolja. Raste na vlažnim i suhim mjestima, u planinama, kraj potoka i na vodoplavnim livadama.

Fotografiju nećemo objaviti jer je biljka zaštićena. Ne bi bilo problema da se sakupljanje gomolja kaćuna vrši na pravilan način: biljka se iskopa, od dva gomoljčića se otkine mladi, a stari vrati u zemlju skupa s biljkom. Tako biljka ne propada nego ponovo proizvede zdravi gomoljčić. A kažu da je hiljadu biljaka potrebno za 1 kilogram salepa.

Pripema salepa, od livade do čaše, teče ovako: gomoljke se vade, peru od zemlje, očiste od opni i kratko prokuhaju, najbolje u surutki. Zatim se suše prvo na zraku, potom u sušnici, dok ne postanu skoro kristalno prozirne, potom se stucaju u prah, prosiju i čuvaju u suhim prostorima.

Salep se u Sarajevu može kupiti u Badem butiku na Baščaršiji, u Titovoj ulici ili BBI centru. Instant salep sa samo zalije vrelom vodom jer u njemu su već svi potrebni sastojci. Cijena za 100 gr. je 4 KM.

Čisti salep je nešto skuplji, 50 gr. košta 10 KM. Od tih 50 grama se dobije 3 litra ovog ukusnog napitka.

Priprema se na sljedeći način:

Sastojci:

1 l vode (ili mlijeka)

1 kašika salepa u prahu

šećer, cimet ili đumbir

Kašiku salepa u prahu pomiješati sa čašom mlake vode da ne bude grudvica. Kad voda u šerpi uzavri, dodati šećer, prokuhati kratko vrijeme, pa dodati umućeni salep. Kuhati na umjerenoj temperaturi dok se ne dobije gušća, pomalo sluzava tečnost. Paziti da ne iskipi! Sipa se u staklene čaše, pa se po površini pospe prah đumbira ili cimeta.

Koristi se i kao sredstvo za liječenje upala sluznice crijeva i želuca, a posebno kod raznih vrsta katara i proliva.
Salep oštećenu sluzokožu probavnog trakta oblaže zaštitnim slojem koji spriječava daljnja oštećenja i omogućava oštećenim mjestima da se oporave. I ne samo da omogućava nego i učestvuje u zacjeljivanju sluzokože, jačanju sluzokože, funkcionalnoj djelatnosti sluzokože probavnog trakta.

Početkom prošlog stoljeća na ulicama su se mogli sresti salbdžije koji su na leđima nosili prepoznatljive posude za salep koje su imale dvije komore, jednu za salep, druga za vruću vodu. Salebdžija je nosio par čaša iz kojih su svi pili i nakon što neko popije salep on odmah opere čašu vrelom vodom. Otvaranjem slastičarnica ulična prodaja je zamrla a svaka bolja slastičarna imala je specijalna kuhala za pravljenje salepa.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content