Salzburg stopama “čuda od djeteta” – slavnog Mozarta

Za jednog od najgenijalnijih kompozitora svih vremena mnogi smatraju Wolfganga Amadeusa Mozarta. Zvali su ga čudom od djeteta, jer je prije naučio poznavati note nego slova, a već s tri godine je počeo pisati jednostavne pjesmice, da bi s pet počeo održavati koncerte.

Foto: S. Hodžić

Rođen je 27. januara 1756. u talentiranoj muzičkoj porodici u austrijskom gradu Salzburgu, u kojem se u starom dijelu grada može posjetiti njegova rodna kuća koja je danas muzej i koja podsjeća na njegovo izvanredno djetinjstvo.

No, Salzburg i na brojne druge načine slavi najvećeg sina ovog grada. Tokom godine u gradu se održavaju koncerti, festivali i obilasci s vodičem koji održavaju Mozartov duh živim i zdravim i danas u Salzburgu. Ukoliko ste ljubitelj Mozarta, svakako da ne trebate propustiti odlazak na koncert, a pravu muzičku poslasticu ćete doživjeti ako poslušate “Mozart Dinner Concert” popraćen izvrsnim obrokom u St. Peter Stiftskeller.

Foto: S. Hodžić

Na putu prema njegovoj kući možete zateći ulične murale s njegovim likom, a možda najpoznatiji simbol sjećanja na Mozarta su nadaleko čuvene Mozart kugle, tradicionalne slastice u Salzburgu koje možete kupiti i probati u nekim od mnogobrojnih prodavnica. Prvi ih je proizveo kuhar Paul Fürst 1890, da bi ih prvi put predstavio na sajmu u Parizu 1905, osvojivši glavnu nagradu. Njegovi potomci i danas ih pripremaju na tradicionalni način i prema izvornoj recepturi. Budući da nema zakonskih prava na ime Mozart kugli, postoje mnoge imitacije proizvoda, uglavnom proizvedenih industrijskim metodama. Ipak, originalne Mozart kugle se sastoje od kuglica marcipana obloženih nugatom od pistacija. Tokom izrade, kugla se stavi na drveni štap i umoči u crnu čokoladu. Zatim se suši i stvrdne. Motaju se u aluminijske folije, a godišnje se proizvede oko 1,4 miliona Mozart kugli. Najbolje da ih potražite u specijaliziranim prodavnicama po gradu koje drži firma Reber.

Jedna od prodavnica Reber u historijskoj četvrti; Foto: S. Hodžić

Obilazak Salzburga u Mozartovom duhu u potpunosti je dostupan pješke, a grad organizira i posebnu Mozart City Tour idealnu za izletnike. Osnova obilaske je historijska četvrt Salzburga koja je sama po sebi mali muzej. Započnite šetnju kod Mozartovog  spomenika koji stražari na istoimenom trgom od 1842. godine. Zatim se upoznajte sa njegovom rezidencijom u kojoj je živio od 1773. do 1787. u apartmanu sa osam soba u kojem je danas muzej. To je ujedno i posljednji stan njegove udovice Constanze koji se nalazi u kući broj 8, iako je također živjela u kući u kojoj je trenutno smještena današnja kafana Tomaselli na uglu Altermarkta i Churfürststraße. Ako odlučite ne zaobići jedinstveno groblje sv. Petra, moći ćete posjetiti grob Mozartove sestre Marije Anne, odnosno Nannerl koja je isto bila veoma talentirana za muziku i koju je podučavao njihov otac. Inače, živjela je i na broju 18 Universitätsplatz. S desne strane starog grada, Mozartov otac Leopold, njegov učitelj i menadžer, kao i Constanze pronašli su svoja posljednja počivališta na groblju sv. Sebastiana.

U gradu se još nalazi i Internacionalna Mozartova fondacija i univerzitet s njegovim imenom. S više od 40 smjerova, Univerzitet Mozarteum jedno je od najcjenjenijih svjetskih univerziteta za muziku i umjetnost. Izvanredan fakultet i jedinstvena arhitektura doprinose privlačnosti ove institucije za austrijske i međunarodne studente koji žele koračati Mozartovim stopama.


Mozart je preminuo 5. decembra 1791. godine. O njemu još trebate znati da ga je papa Klement XIV proglasio vitezom Reda zlatne mamuze 1770. godine, da je bio prijatelj s čuvenim austrijskim kompozitorom Haydnom, kojem posvećuje šest svojih kvarteta.

Neka od Mozartovih najpoznatijih djela su „Te Deum“, „Ave verum corpus“ te opere „Figarov pir“, „Don Giovanni“ i „Čarobna frula“. Puno ime mu je Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophillus Amadeus Gottlich Sigismundus Mozart, a nadimak mu je bio Wolfie. Čembalo je naučio svirati već s tri godine, a prvu simfoniju napisao je s 8 godina, prvu veliku misu – „Misu Brevis u G-duru“, napisao je sa samo 12, a prvu operu – „Mitridat, kralj Ponta“ (tal. Mitridate, Re di Ponto) napisao je s 14 godina. Polovinu svojih simfonija napisao je u dobi od 8 do 19 godina.

Zanimljiva je činjenica da kada biste slušali svu muziku koju je Mozart ikada napisao, za to bi vam trebalo preko 200 sati. Muziku je bez greške mogao zapisati nakon samo jednog slušanja, naprimjer Allegrijev „Miserere“ koji se do Mozartovog slušanja izvodio samo unutar Vatikana.

Mozart je imao je šestero djece, no četvero je umrlo dok su bili djeca. Nijedan od preživjelih sinova, Karl Thomas i Franz Xaver, nisu se oženili ni imali djecu.

Postoje teorije kako izlaganje Mozartovoj muzici, posebno u najranijoj dobi, može djelovati na povećanje opće inteligencije, što se naziva Mozart efektom. Ta se teorija temelji na istraživanju iz 1993. godine, koje je dokazalo da povremeno slušanje Mozartovih djela jača prostornu logiku.

Prema Billboardu, najprodavanije CD izdanje u 2016. godini upravo je muzika Wolfganga Amadeusa Mozarta – „Mozart 225: The New Complete Edition“. Prodan je u 1.25 miliona primjeraka.

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content