“Sam u kući” – tri decenije omiljenog prazničnog filma

Svake godine u vrijeme novogodišnjih praznika bar još jednom svi iznova pogledaju jedan od najlegendarnijih porodičnih filmova ikada “Sam u kući”.

Scena iz filma “Sam u kući”

Kultni film snimljen je prije tačno 30 godina, a 10. novembra 1990. godine je prvi put prikazan u kinu. I svih tih trideset godina gotovo je držao kinematografski rekord. Naime, magazin Forbes je izvijestio da je film do 2017. držao rekord kao najbolja porodična komedija sa zaradom od 285,7 miliona dolara. S trona ga je “skinula” kineska komedija “Never Say Die”.

Iako film ima i svoje nastavke, svi se slažu da su prvi i drugi dio, odnosno “Sam u kući” i “Sam u kući 2: Izgubljen u New Yorku” neprevaziđeni, i baš njih ovih dana ponovo čekamo na malim ekranima. I baš zbog toga što su oba nastavka toliko urnebesna, iznenadit će vas činjenica da je scenarij za film napisan u manje od dvije sedmice. John Hughes, koji je napisao i blockbustere 80-ih godina “Klub doručka”, “Lijepo u ružičastoj” i “Šesnaest svijeća”, kreirao je scenarij za “Sam u kuću ” za tačno devet dana. Njegov sin James Hughes rekao je za magazin Chicago da je film napisan nakon porodičnog putovanja u Europu kao odgovor na anksioznost koju je njegov otac doživio za vrijeme putovanja.

Iako će vam možda Kevin zauvijek biti dječak u očima, glumac koji je utjelovio ovu ulogu Macaulay Culkin danas ima 40 godina. I vjerovali ili ne, još uvijek održava kontakt sa svojom mamom iz filma – Catherine O’Hara. U filmu se pojavio i njegov mlađi brat, tada maleni Kieran Culkin, koji je i u filmu glumio njegovog mlađeg brata Fullera. Svi se sjećamo scene kada otpije gutljaj Pepsi pića znajući da će unerediti krevet u kojem je trebao spavati sa starijim bratom. Interesantno je i da je Macaulay Culkin izjavio da ima problem s gledanjem filma, odnosno da ne može pogledati film a da se momentalno ne sjeti scena za vrijeme snimanja i kada su kamere bile ugašene.

Kuću u kojoj je živio Kevin s porodicom i danas mnogi prepoznaju. A sedmicama su tražili pravu kuću za snimanje filma, i baš ta je zadovoljila sve kriterije koje je redatelj Chris Columbus zamislio da bi trebala imati.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content