Samir Zahirović – Tri godine najuspješniji fotograf iz BiH

Tri godine zaredom najuspješniji fotograf iz Bosne i Hercegovine na internacionalnim izložbama i prvi Google Trusted Photographer u našoj državi je Samir Zahirović iz Tuzle.

Samir Zahirović

Umjetničko zvanje EFIAP

Asocijacija za umjetničku fotografiju BiH svake godine pravi listu najuspješnijih klubova, pojedinaca i radova. Samirova fotografija i ove i pretprošle godine proglašena je najboljom, dok je prošle godine bila na drugom mjestu. U ovoj godini okitio se i međunarodnim umjetničkim zvanjem EFIAP/b (bronze) za doprinos umjetničkoj fotografiji, odnosno počasnom nagradom za izvrsnost Međunarodnog saveza fotografske umjetnosti (FIAP). Iako je 2020. godina mnogima bila teška, Samiru je donijela još mnogo priznanja. Bio je i učesnik najvećeg festivala u Evropi – Bursa Photo Festa u Turskoj. Osvojio je i bronzanu medalju na tradicionalnom trijenalu pozorišne fotografije u okviru nagradnog konkursa Sterijinog pozorja u Novom Sadu za njemu dragu fotografiju iz predstave „Crkva Bosanska“.

Nagrađena fotografija iz predstave “Crkva Bosanska”; Foto: Samir Zahirović

Izlagao na svih šest kontinenata

Ljubav prema fotografiji otkrio je još u osnovnoj školi, u dobi od 12 godina. Na početku karijere najviše je radio na polju fotoreportaže i ratne fotografije, a danas njegov umjetnički izričaj pokriva mnoge teme, žanrove i tehnike, ali uglavnom se fokusira na portrete i arhitekturu. Kao rezultat njegovih prvih radova, 1995. godine u Aachenu je organizirao svoju prvu samostalnu izložbu „Tuzla – Grad u Evropi“. Na njoj je tada izložena i jedna od njegovih prvih novinarskih fotografija, crno-bijela fotografija na kojoj su prve izbjeglice iz Srebrenice koje je UNHCR dovezao u Tuzlu, a koja se našla i na plakatu te izložbe.

Prve izbjeglice iz Srebrenice; Foto: Samir Zahirović 

Njegova druga izložba „Lica Shiraza“ prikazana je 2017. godine, nakon čega su ubrzo uslijedile još dvije: „Portreti“ i „Pogledi“. Petu izložbu fotografija “Retrospektiva” održao je u Ljubljani, u galeriji Šolt, u januaru 2019. U međuvremenu, pokazao je svoj rad na više od 250 zajedničkih izložbi širom svijeta na svih 6 kontinenata.

Foto: Samir Zahirović

Prvi Google Trusted Photographer

Za svoj umjetnički rad nagrađen je s više od 250 različitih nagrada, 45 zlatnih, 16 srebrenih, 18 bronzanih medalja i 160 počasnih priznanja na izložbama FIAP-a. Na nacionalnim izložbama FOTO BiH 10 puta je osvajač prvog mjesta. Udruženje fotografija Bosne i Hercegovine dodijelilo mu je počasni naslov Kandidat za magistra fotografije, kao i naslov Instruktor fotografije. Posljednjih godina specijalizirao se za panoramske fotografije od 360 ° i tako je postao prvi Google Trusted Photographer u Bosni i Hercegovini.


 

 

Samir Zahirović je član Fotografskog saveza Bosne i Hercegovine (AUFBiH), Foto-kino kluba Tuzla i Art grupe Lucido iz Lukavca.

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content