Samo tri države svijeta otvorene za turiste bez ograničenja

Potpuno zatvorene granice za međunarodni turizam od 1. juna u svijetu ima 29 posto odredišta, većinom male otočne države u regiji Azije i Tihog oceana, dok su za turiste bez ikakvih ograničenja otvorena samo tri odredišta – Albanija, Dominikanska Republika i Kostarika, najnoviji su podaci Svjetske turističke organizacije-UNWTO.

Saranda; Foto: Pixabay

Novo izdanje UNWTO-ovog ‘pandemijskog’ izvještaja o ograničenjima putovanja objavljeno je početkom jula i pokazuju da je od 1. juna 2021. među 29 posto potpuno zatvorenih odredišta za međunarodni turizam većina zatvorena još od maja 2020. ili duže.

Jedno od tri ili oko 34 posto svih odredišta u svijetu je pak djelomično zatvoreno, a 36 posto ih traži negativan rezultat testa na covid po dolasku, u nekim slučajevima i u kombinaciji sa zahtjevom za karantenom.

Ipak, zbog pojave novih sojeva virusa, 42 posto odredišta u svijetu uvelo je i posebna ograničenja za posjetitelje iz odredišta sa zabrinjavajućim varijantama, od obustave letova i zatvaranja granica do obvezne karantene.

Uz to, iz UNWTO-a ističu da u odredištima postoji i jaka veza između brzine vakcinisanja i ublažavanja ograničenja, pa su tako odredišta koja imaju više stope vakcinisanja i gdje mogu surađivati ​​na usklađenim pravilima i protokolima, poput onih u schengenskom području EU-a, u boljem položaju za polagani povratak turizma.

U tom oporavku ključnu ulogu imaju vlade kroz saradnju sa sektorima, upotrebu podataka i digitalna rješenja za sigurno putovanje i boravak, što bi uz globalno uvođenje vakcinisanja, a prema očekivanjima i prognozama UNWTO-a, trebalo dovesti do porasta međunarodne mobilnosti, ali i ukidanja ograničenja tokom idućih sedmica i mjeseci.

Evropa s najmanje zatvorenih odredišta

Među svjetskim regijama, po podacima iz izvještaja UNWTO-a, Europa je od 1. juna bila regija s najmanje zatvorenih odredišta, njih 13 posto, za razliku od regije Azije i Tihog oceana gdje je za međunarodni turizam zatvoreno najviše ili 70 posto svih odredišta.

Po podacima UNWTO-a, u sjevernoj i južnoj Americi je za međunarodne turiste zatvoreno 20 posto odredišta, u Africi 19 posto, a na Bliskom Istoku 31 posto.

To, po ocjeni UNWTO-a, dodatno pokazuje da i dalje postoje različiti koraci i regionalne razlike u pogledu ograničenja putovanja, što će i dalje ‘prigušivati’ pokretanje globalnog turizma, a dok i vlade savjetuju svojim građanima oprez u putovanjima, što i sada čine na nekima od najvažnijih tržišta-izvora za globalni turizam.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

LJETOVANJE U ALBANIJI U DOBA KORONE

SAVJETI STRUČNJAKA ZA BEZBJEDNO COVID LJETOVANJE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content