Samusa & Fasada: Nakit inspirisan motivima Sarajeva i Mostara

Samusa i Fasada su brendovi arhitektonskog nakita inspirisanog motivima Sarajeva i Mostara, a projekti su to mladih arhitekata Tarika Musakadića, Nade Komadina i Martine Milićević.

Samusa brend unikatnog arhitektonskog nakita, je počeo s radom 2017. godine. Utjelovio ga je Tarik Musakadić, arhitekt i zlatar iz Sarajeva, i karakterizira ga spoj arhitekture i zlatarstva kao stogodišnje porodične tradicije.

Nakit je inspirisan kulturno-historijskim naslijeđem Sarajeva, tako su se u kolekciji nakita našli motivi Vijećnice, Begove džamije, Sebilja, Katedrale srca Isusova, motivi s bosanskih ćilima, te detalji kao što su rozeta s Katedrale srca Isusova i vitraž sarajevske Vijećnice. Ideje su se nizale i danas Samusa nakit broji oko dvadesetak različitih modela, inspirisanih dugogodišnjom historijom i tradicijom Sarajeva. Upravo spoj tradicije i moderne arhitekture, kroz oštre i jednostavne linije, Samusa nakit čini vrlo prepoznatljivim, autentičnim i unikatnim.

Fasada – arhitektonski nakit s motivima Mostara je projekt kojeg su aprilu 2018. godine ostvarile arhitektice Nada Komadina i Martina Milićević (poznate po projektu bojanke mostarskih fasada) u saradnji s osnivačem brenda Samusa, Tarikom Musakadićem. Nakit predstavlja spoj produkt dizajna i arhitekture. Inspirisan bogatim kulturno-historijskim naslijeđem grada Mostara na određeni način bavi se i identitetom grada.

Nakit je izrađen od srebra, a u kolekcijama je moguće pronaći prstenje, privjeske, naušnice i broševe. Po uzoru na svjetske trendove, svi proizvodi se u finalnoj obradi štite posebnim slojem zaštite u srebrnoj, žutoj, rozoj i crnoj boji.

Autor: Samila Ivković, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content