Sanja Jovanović: Ručnim radom bježim od sivila koje me okružuje

Sanjin handmade asortiman je zaista širok, a sve odiše boho stilom.

Sanja Jovanović (48) je završila Mašinsku tehničku školu u Sarajevu, a zbog životnih okolnosti nije imala priliku da svoj umjetnički izražaj usavrši u nekoj od visokoobrazovnih ustanova. No, Sanja je našla način da izrazi svoju kreativnost. Ova Sarajka ručno izrađuje nakit, futrole za mobitele i laptope, broševe, torbe, nesesere…, a osim toga slika poput pravog umjetnika i izrađuje zidne satove.

– Počela sam izrađivati nakit još kao djevojka. Tada je to bilo s glinamolom, jer nije ni bio materijala kao danas. Radila sam to kao tinejdžerka, kako bi sebi zaradila džeparac. Onda sam napravila veliku pauzu koja je trajala do unazad sedam godina, kada sam se ponovo aktivirala. Počela sam istraživati i isprobavati nove materijale, a sada najviše radim s FIMO masom i fabrički filcovanom vunom.

BOHO STIL

Sanjin handmade asortiman je zaista širok, a sve odiše boho stilom.

– Taj boho stil valjda nosim u sebi, te ga prenosim i na svoj nakit. Oduvijek sam voljela jeans, otkačeni stil, boje, oblike… Primijetila sam da se svuda u svijetu taj stil vraća na velika vrata. Ljubitelji boho stila su različitih generacija, kao i moje mušterije. Raspon godina je od 20 do 60. Preferiram ovaj stil zato što je veseo i razigran, te tako ručnim radom bježim od sivila koje me okružuje. Da bi neko nosio komad mog nakita, a i općenito volio boho stil, treba mu malo hrabrosti, kao i meni koja pravim ovakav nakit. Vidite po tome da ne idem u komercijalu, iako mi treba novac. Treba biti odlučan i ostati u svom stilu, treba znati odoljeti tome da te povuče to što ti fali novca, pa da se počneš mijenjati.

Sve što vidite na Sanjinom štandu proizvod je ručnog rada, bez i jednog dijela urađenog mašinskim putem.

– Pošto radim sve ručno, ništa ne ide na mašinu, pa onda treba malo više vremena za izradu bilo kojeg komada. Otprilike u jednom danu mogu napraviti ogrlicu, narukvicu ili naušnice… Kada radim torbe, nesesere i to, onda mi treba nekoliko dana. Ljepota ručnog rada je da kupci mogu naručiti baš ono što žele imati, po svom ćeifu, da ne luta po radnjama i traži. Zadovoljstvo koje kupci izraze po primanju narudžbi zaista nema cijenu.

MARKETI I SAJMOVI

U cijelom procesu proizvodnje Sanja je sama. No, ponekad joj u pomoć priskoče njeni blizanci, koji u fazi pripreme pomognu oko rezanja materijala i slično. U svom poslu Sanja mnogo uživa, što se oslikava i kroz njene radove.

– Ovaj posao mi je donio mnogo lijepog. Veliko je zadovoljstvo da se neko oduševi nečim što sam ja osmislila i ručno napravila. Pogotovo ako sam eksperimentisala s nekim materijalom, pa taj komad nakita dođe do osobe kojoj to pristaje, koja ga zna nositi…, neopisivo je zadovoljstvo. Kada izlazim na markete upoznam vrlo slične ljude s kojima sam na istoj frekvenciji. Prija čovjeku da ima takve sagovornike, da se popije kafa, da se razmijene iskustva i anegdote sa štanda. Sve mi je optimistično, kao i nakit.

Osim marketa i sajmova koje Sanja posjećuje, narudžbe prima i preko društvenih mreža.

– Markete i sajmove iskoristim za reklamu, a narudžbe primam preko svoje Facebook stranice i Instagram profila. Potražnja za handmadeom je solidna, nekad je manje, a nekada više narudžbi. Najvažnije mi je da radim ono što volim, a usput i zaradim. Kada me pitaju šta se najviše prodaje, teško mi je dogovoriti. Ko priđe štandu i kome je boho stil blizak, nema favorita među nakitom. Sve mu se sviđa.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content